Pre samo pola godine ideje startap timova u okviru projekta Univerzum bile su na samom početku razvijanja svojih projekata. Samo šest meseci kasnije, nakon završenog programa koji je realizovan u saradnji Univerziteta u Beogradu i kompanije Mozzart svetlost dana ugledali su projekti o kojima će se tek pričati. Svoje veštine i znanja kroz brojna predavanja, radionice i rad sa mentorima unapredili su timovi SOMA BioWorks, EasyPass, Inclusio, Pet Travel Advisor Solutions, SportUp5 i Perun Lab.

Na svečanoj završnici Univerzuma koja je organizovana u Belom dvoru, potencijalnim investitorima i predstavnicima ministarstava Vlade Republike Srbije, Univerziteta u Beogradu i kompanije Mozzart predstavljeno je sve ono na čemu su timovi vredno radili iz dana u dan. Brojne zvanice saznale su kako se za samo nekoliko sekundi i mnogo manje klikova u okviru platforme EasyPass može pronaći profesor iz bilo koje oblasti koji će na privatnom času otkloniti sve nedoumice koje učenik ima. Predstavljena je i platforma Inclusio koja olakšava kretanje osobama sa invaliditetom, kao i aplikacije Pet Travel Advisor Solutions – koja nudi bezbroj mogućnosti vlasnicima pasa, i SportUp5 – za brže povezivanje sportista sa sportskim partnerima. Ipak, na kraljevskoj završnici u salama Belog dvora, najviše simpatija investitora pokupili su timovi Soma BioWorks koji se bave proizvodnjom ekoloških materijala koji mogu da zamene plastiku i Perun Lab prenosiva PCR laboratorija koji su osvojili nagradni put u Ameriku i potencijalnu investiciju od 100.000 evra od fonda Digital Den iz Crne Gore da unaprede svoja iskustva.

SportUp5

„Kroz celokupan program u okviru Univerzuma prošli smo mnogobrojna kvalitetna predavanja i naučili mnoštvo korisnih stvari od različitih mentora. Sa sigurnošću tvrdimo da je ovo bio jedan od kvalitetnijih programa u našoj zemlji i zahvalni smo kompaniji Mozzart kao i Univerzitetu što su nam ovo omogućili. Uskoro nas očekuje testiranje prototipa a zatim i dalji poduhvati kojima se nadamo“, istakao je Petar Omrčin iz tima Perun Lab koji su osim karte za Ameriku dobili i podršku od kompanije Labena iz Slovenije koja im je ponudila svoje znanje i svoj „core facility“ za upotrebu i usavršavanje prototipa uređaja.

Inclusio

Takođe, ova kompanija trenutno postavlja „Labena Venture Akcelerator“ na području bioteka i Life Sciens-a, pa su im ovakve inicijative mladih stručnih ljudi vrlo dobrodošle. Osim toga, predstavnici kompanije Labena su tokom trajanja startap akceleratora Univerzum bili mentori koji su radili sa učesnicima i prenosili im svoje iskustvo i znanje.

Kroz obuku timovi su savladali mnogobrojne prepreke, a na kraju se pokazalo da je samo nebo granica za sve učesnike startap akceleratora koji je kompanija Mozzart pokrenula u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu. Nikola Stanojević, molekularni biolog iz Beograda, čiji tim je dobio put u Ameriku, ističe da je mali tim Soma tokom Univerzuma znatno unapredio svoje veštine.

EasyPass

„Trenutno se nalazimo u stadijumu kada planiramo da se širimo na regionalna tržišta, pa nam osvojena nagrada investitora svakako otvara mogućnost da svoje ideje plasiramo i na tlo Amerike. Predavanja kroz Univerzum su bila zaista korisna, držana od stručnjaka do kojih ne bi bilo lako doći na bilo koji drugi način, uz naravno višestruku podršku kompanije Mozzart. Ubrzani karakter akceleratora je zapravo jako povoljan po startapove, koji inače imaju znatno ograničene kapacitete, pa je skoro nemoguće da izdvoje drastično mnogo vremena“, dodao je Nikola Stanojević iz tima Soma.

Uz podršku kompanije Mozzart planirano je da tim Sportup5 svoje predstavljanje na tržištu ima sredinom jula, i to u okviru akcije regionalnog lidera u priređivanju igara na sreću. Takođe, na svečanoj završnici Univerzuma direktor Mozzarta Slobodan Prodanović istakao je da će kompanija nastaviti sa širenjem i podržavanjem ovog projekta.

Perun Lab

„Plan nam je da projekat proširimo i na druga tržišta na kojima posluje kompanija Mozzart. Upoznao sam ove mlade ljude pune ideja i imao priliku da se uverim u njihove proizvode. Imaće uspone i padove, ali verujem da će oni svi uspeti“, rekao je Prodanović.

Kako je za Univerzum čula cela bivša Jugoslavija, pre svega zahvaljujući mentorima i predavačima, ali i timovima, priliku da se predstave imali su i makedonski startap Solar Data Collector, crnogorski Uhura Solutions i hrvatski Remote Bob.

„Projekat je bio značajan, kao vid saradnje između akademske zajednice i preduzeća koja imaju potrebu da budu društveno korisna. Zahvaljujem kompaniji Mozzart što je imala spremnosti da se angažuje na ovom projektu i mislim da smo uradili sjajnu stvar. To je deo jedne saradnje koja postoji nekoliko godina, koja je bila u domenu univerzitetskog sporta, a ovaj deo vezan za preduzetništvo je inicirala kompanija Mozzart; nadam se da će ovaj projekat biti primer dobre prakse za druge akademske ustanove i preduzeća“, istakla je profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu.

Više od 50 domaćih i stranih stručnjaka bili su predavači i mentori najboljim startapovima, a među njima je i ceo jedan tim iz kompanije Mozzart. Za uspešno lansiranje startapova bila je potrebna velika podrška države, akademske zajednice i privatnog sektora, a inovativni timovi su sve to dobili u okviru projekta Univerzum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.