Ekskluzivnim izvođenjem delova iz baleta „Krcko Oraščić” u Ambasadi Italije u Beogradu, u petak (15.12.) obeležen je početak sezone novogodišnjih i božićnih praznika na najčarobniji mogući način. Igrači trupe Balletto del Sud iz grada Leče na samom jugu Italije, doneli su posebnu atmosferu u jednoj posve neočekivanoj verziji ovog baletskog klasika koji koristi muziku Čajkovskog i koreografski crtež koji je osmilio Petipa, ali je nedvosmisleno inspirisan likovima koje je kreirao Tim Barton.

Pred odabranim gostima, među kojima su bili ministarka kulture Maja Gojković, parlamentarna delegacija iz Italije, kao i brojni ambasadori, domaćin ovog elegantnog prijema, Nj.E. Luka Gori, posebno se zahvalio Aji Jung ispred Nacionalne fondacije za igru, koja je bila ključna u organizaciji prvog nastupa ove ugledne baletske kompanije  u Srbiji, kao i Italijanskom kulturnom centru na svom doprinosu.

Prvaci najvažnije trupe iz baroknog grada Leče, prestonice Pulje, virtuozno su izveli delove iz „Krcka Oraščića”, baleta koji već decenijama tradicionalno obogaćuje novogodišnju atmosferu, ovoga puta u nešto savremenijem ruhu. Koreograf Fredi Francuti inspiraciju je pronašao u  Bartonovim legendarnim filmskim ostvarenjima, a njegov „Krcko Orašćić” rođen 1997. godine, neprestano se menja i nadograđuje.

– Kada sam prvi put zaronio u Bartonov svet, shvatio sam da je on savremena inkarnacija Hofmana, autora priče o Krcku Oraščiću. Njih dvojica imaju isto stanje uma i istu ikonografiju horora. Svake godine kada Barton snimi nešto novo, ja dodam ponekog lika u ovu predstavu i izmenim scenografiju i kostime. Produkcija stalno raste. Sada imamo tridesetoro igrača u podeli, a likovi su inspirisani raznim junacima od Alise u Zemlji čuda do Srede Adams. Moja verzija je namenjena mlađoj publici, koja je mnogo bolje kapira – otkriva Fredi Francuti.

Balletto del Sud, koji je Francuti osnovao 1995. godine, jedna je od najznačajnijih i najangažovanijih trupa u Italiji, sa oko 330 izvedbi godišnje i 47 produkcija na aktuelnom repertoaru. U Beograd su stigli između dva nastupa u Italiji, a sa „Krckom”su svake godine na turneji od sredine novembra do polovine januara.

– Veoma mi je drago što godinu u kojoj obeležavamo dve decenije Beogradskog festivala igre završavamo nastupom trupe iz srca Salenta, jer je Italija naš važan i dragocen partner – istakla je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Ambasador Luka Gori potvrdio je da se radi o izuzetno značajnom događaju.

– Sa Beogradskim festivalom igre imamo dugotrajnu i plodnu saradnju, s obzirom na česta gostovanja brojnih trupa iz Italije. Večeras smo upriličili malo drugačiji ugođaj, označili smo početak božićne sezone predivnim nastupom baletskog ansambla iz Lečea. Važno nam je da održimo duh zajedništva sa prijateljima iz Srbije. Saradnja između naših zemalja se uspešno razvija, što potvrđuje i nedavna poseta premijerke Meloni, a kulturna razmena igra ključnu ulogu u tom procesu – poručio je Luka Gori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.