„Kralju nikada nije pozlilo u crkvi…“: Kako su se upoznali Petar Drugi i famozna Mici Lou?

0
Profimedia

Dok je 1964. godine u jednoj crkvi u Los Anđelesu prisustvovao uobičajenoj službi, iznenada mu je toliko pozlilo da se srušio. Onesvešćenom Petru prvi su pritrčali Mici i Frenk Lou i odvezli ga u bolnicu, gde je proveo sledeća dva meseca.

Po povratku u Evropu, njihovo prijateljstvo se nastavilo, pa je kralj, kada se ozbiljno razboleo, zatražio pomoć svojih dragih dobrotvora.

Stvari u sećanjima Mici Lou nisu stajale tako. Malo je reći da ju je ta priča žacnula, pa čak i zabolela. Teško je podnosila svaku spletku na kraljev račun, gnevna na demagogiju novog poretka.

„Na celu tu neistinu, samo mogu da se prekrstim. Kralju nikada nije pozlilo u crkvi. Mi smo se upoznali mnogo ranije. Na jednom prijemu u Los Anđelesu 1954. naši emigranti su želeli da me predstave kralju kao Srpkinju koja u porodici ima tri Karađorđeve zvezde. Zbunila sam se i nisam znala kako da reagujem, jer to nije bila istina. Samo je moj deda bio nosilac tog ordena. Tražila sam povod da ispravim tu netačnost, pa sam se obratila generalu Milićeviću, koji je to ispričao kralju. Petar se samo slatko nasmejao:

– Draga gospođo, Vi ste neobično hrabri i otvoreni. Da se meni tako nešto desilo, ne bih znao kako da se  ponašam.

Kralj je u početku u Ameriku dolazio privatno i odsedao u hotelu, a posle je bio redovan gost u Frenkovoj i mojoj kući u Plaja del Rej, predgrađu Los Anđelesa.“

Mici Lou je objašnjavala prvi, kratki susret s kraljem sa pronicljivošću iskusne žene, koja je znala šta (joj se) sprema.

Ko je bio taj ko je mogao da vidi stvari onakve kakve jesu?

Da li je dobro obučena Mici smišljeno želela da nađe reči koje će ostaviti dubok utisak na kralja?

Opširnije čitajte u knjizi Duške Jovanić MICI LOU KOBNA ŽENA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ, prve od tri iz poklon edicije „Fatalne Srpkinje“, a koju dobijaju svi ćitaoci uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!