Šef italijanske mafije i „kralj kokaina“ Roko Morabito u bekstvu je nakon što je u nedelju 23. juna pobegao kroz krov zatvora u Montevideu u Urugvaju. U Montevideu je čekao izručenje Italiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Urugvaja u ponedeljak popodne je saopštilo da je Morabito pobegao iz zatvora. Ministarstvo je objavilo i da je Morabito sa još trojicom zatvorenika opljačkao meštane sa obližnje farme nakon što su u nedelju uveče pobegli iz zatvora, piše Gardijan.

U saopštenju su podsetili da je Morabito uhapšen u Urugvaju 2017. godine, nakon decenija u bekstvu i da je čekao ekstradiciju zbog „međunarodne trgovine drogom“. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini delovao je ljutito i uznemireno zbog ove vesti.

„Policija ima dve obaveze, prvo da se rasvetli kako je pobegao, a onda ćemo nastaviti lov na Morabita, gde god da je“, poručio je Salvini.

Morabito je bio jedan od najtraženijih begunaca iz Kalabrijske Ndrangete, koja je uz napuljsku Kamoru i sicilijansku mafiju jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Italiji i svetu. Takođe se smatraju i najvećim „uvoznicima“ kokaina u Južnoj Americi. Morabito je nazvan kraljem kokaina i bio je tražen od 1994. godine, nakon što je uhvaćen da je platio 13 milijardi lira (osam miliona dolara) za uvoz tone droge. Uhapšen je u Urugvaju 2017. godine nakon što je 13 godina živeo u toj zemlji pod lažnim imenom, krijući se.

Urugvajsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Morabito živeo u luksuznoj vili u Punta del Esteu, odmaralištu, sa svojom urugvajskom ženom, sa kojom je živeo od 2004. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.