Kraj nelegalnoj prodaji preko Instagrama: Inspekcija najavila “misteri šopere”, oštrija pravila i uklanjanje nedozvoljenog sadržaja

0
Foto Profimedia

Nova zakonska rešenja koja se odnose na trgovinu pomoći će razvoju elektronske trgovine i internet prodaje.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu da se pomogne razvoj te oblasti, posebno nekih oblika kao što je elektronska trgovina i internet prodaja.

Matić je za RTS rekla da je do sada, zbog nedefinisanih pravila, na internetu bilo mnogo sive ekonomije.

Kako kaže, sada su definisani novi pojmovi kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Ističe da će to doprineti smanjivanju sive ekonomija i razviju oblasti trgovine na internetu.

Biće uveden i institut “misteri šopera” koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.

Matić kaže da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao sa 18 na 30,9 odsto. U ovom trenutku domaći potrošač izdvoji oko 88 dolara godišnje na elektronsku trgovinu a u EU, Kini i SAD taj iznos je značajno veći.

“Idemo ka tome da se naši kupci osećaju sigurno”, rekla je Matić.

Dodaje i da će elektronske prodavnice i platforme morati da budu registrovane i da, ako se na njima nađe neki nedozvoljen sadržaj, on će morati da bude uklonjen.

Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra, a podrazumeva niz aktivnosti kako bi se promovisala elektronska trgovina.