U Velikoj Britaniji Partija Bregzit Najdžela Faraža odnela je pobedu na evropskim izborima, dok su laburisti i konzervativci pretrpeli velike gubitke.

Faraž je danas zatražio mesto u pregovorima o Bregzitu, nakon što je njegova partija pobedila na izborima za Evropski parlament i upozorio da će „preokrenuti“ britansku politiku, ako njegov zahtev ne bude prihvaćen.

Od ukupno 64 poslanička mesta, Faražova partija osvojila je 28, Liberalne demokrate 15, Laburistička stranka 10, Zeleni sedam mesta, Torijevci tri i Partija Velsa jedno mesto.

Kako ističe Faraž, dve glavne britanske partije „mogle bi da izvuku veliku pouku“ iz rezultata, a Gardijan piše da je pobeda Faražove partije i krah laburitsa i torijevaca svojevrsna odmazda, pošto su birači besni na dosadašnji neuspeh vlade da reši pitanje Bregzita.

„Moramo da postanemo deo tima sada, to je sasvim jasno”, naglasio je Faraž posle prebrojavanja glasova u južnom engleskom gradu Sautemptonu.

Posle više puta odlaganog Bregzita, Faraž je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da izađe iz EU 31. oktobra.

Faraž se, inače, zalaže za izlazak iz EU bez sporazuma, a ono što mu najviše ide u prilog je činjenica da je dobio laburiste u mestima koja su tradicionalno njihova, baš kao što su liberalne demokrate pobedile Terezu Mej tamo gde tradicionalno pobeđuju konzervativci.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.