Kovid sertifikati ostaju na snazi u Severnoj Makedoniji: Ustavni sud odbacio inicijativu za ocenu njihove ustavnosti

0
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Beta) – Ustavni sud Severne Makedonije danas je odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane ulaska u određenje objekte građanima koji nemaju kovid sertifikate.

Vlada u Skoplju je polovinom avgusta prošle godine, da bi sprečila širenje korona virisa, uvela obavezu posedovanja potvrde o vakcinaciji ili o preležanom kovidu za ulazak u tržne centre, kafiće, restorane ili noćne klubove, kao i sve vrste proslava, koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Podnosilac inicijative za ocenu ustavnosti te odluke, Nikolče Maručevski, je, kako su preneli mediji, naveo da je u odluci vlasti o kovid sertifikatima za punoletne građane sporno to što ograničava kretanje onima koji ne poseduju neku od traženih potvrda vezane za kovid 19.

Kako je istakao u incijativi, Ustav garantuje da su svi jednaki u svojim pravima i slobodama i slobodno kretanje na tertoriji cele države, a odluka Vlade Severne Makedonije derogira to pravo za nevakcinisane građane.

Međutim, sutkinja-izvestiteljka Vangelina Markudova je rekla da su navodi u toj incijativi neosnovani, jer je odluka vlasti u uviđenju kovid sertifikata razumna, da je doneta zbog opšteg dobra u vreme pandemije i na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.