“Kovid-19 utiče na mozak na načine koje nismo viđali sa drugim virusima”: Fatalni neurološki problemi javljaju se čak i kod blagih simtoma bolesti

0
Profimedia

Doktorima možda promiču znaci ozbiljnog ili potencijalno fatalnog poremećaja u mozgu koji su posledica koronavirusa, jer se pojavljuju kod obolelima sa blagom kliničkom slikom, ili čak kod oporavljenih pacijenata, upozorili su naučnici a prenosi Gardijan.

Neurolozi su u sredu objavili detalje o toku bolesti kod više od 40 pacijenata sa kovidom-19 u Velikoj Britaniji čije su komplikacije varirale od upale mozga i delirijuma do oštećenja nerava i moždanog udara. U nekim slučajevima, neurološki problem bio je prvi i glavni simptom pacijenta. navode oni.

Ova otkrića, objavljena u magazinu “Brain”, otkrila su porast po život opasnog stanja nazvanog akutni diseminarni encefalomijelitis (adem), i to tokom prvog talasa širenja infekcije kroz zemlju. Na London koledž univerzitetu za neurologiju, slučajevi ovog stanja skočili su sa jednog mesečno, koliko je bilo pre pandemije, na dva ili tri slučaja nedeljno u aprilu ili maju. Jedna žena, starosti 59 godina, preminula je od komplikacija.

Desetine pacijenata imalo je upalu centralnog nervnog sistema, 10 njih je imalo bolest, sa delirijumom ili psihozom, osam pacijenata moždane udare, a dodatnih osam je imalo probleme s perifernim nervima, uglavnom dijagnostikovane kao Gilen-Bareov sindrom, ili paraliza nerava koja ugrožava život. Fatalna je u pet odsto slučajeva.

“Vidimo načine na koje kovid-19 utiče na mozak koje nismo viđali ranije sa drugim virusima”, kaže Majkl Zanadi, autor studije i konsultant na Institutu London koledž univerziteta. “Ono što smo videli kod pacijenata koji su razvili ovo opasno stanje, a i kod ostalih, jeste da imate ozbiljno neurološko stanje, možete biti prilično bolesti, ali da zapravo imate lakši problem s plućima.”

Doktor kaže da ovo neurološko stanje (adem) ima sličnosti s multiplom sklerozom, ali da je vrlo teži i da se javlja samo jednom. Neki pacijenti ostanu dugoročno onespsobljeni, a drugi mogu da se oporave.

Sve ovo dolazi posle zabrinutosti zbog dugoročnih posledica po zdravlje koje izaziva kovid-19, a koji se javljaju kod pacijenata koji su se žalili da su još nedeljama ostajali umorni, ukočeni, slabi i imali problem s pamćenjem.

“Želimo da kliničari širom sveta budu upozoreni na ove komplikacije virusa”, rekao je Zanadi.