(Beta) – Potpredsednik Narodne stranke i dramski pisac Siniša Kovačević rekao je danas Beti da je odlazak Aleksandra Vučića na sahranu mitropolita Amfilohija doživeo „apsolutni fijasko“.

Kovačević je kazao da je Vučić boravak u Podgorici hteo da predstavi kao „osvajanje Troje“, ali da u tome nije uspeo.

„Na sahranu se ne poziva, ali se i ne ide na sahranu kod komšije s kojim si se sudio zbog brazde ili međe ili koga si pre toga pokušavao na sve moguće načine da oblatiš koristeći medije. Nemaju oni stida, ponovilo se ono isto što se dešavalo s Oliverom Ivanovićem, samo što ovde smrt nije bila nasilna“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Crnogorci su ljudi koji poštuju smrt, „jer se smrti nikada nisu plašili“.

„Nije redak slučaj da Crnogorac pređe 500 ili 1.000 kilometara da bi izjavio saučešće“, kazao je on.

Na pitanje da li je Vučić rizikovao ili pokazao veliku hrabrost što je otišao na sahranu mitropolitu Amfilohiju, kako su to pojedini beogradski mediji predstavili, Kovačević je kazao da nikakav rizik nije postojao.

„Šta su očekivali, da će ga dočekati kao u Srebrenici i gađati cipelama? Dakle, nije bilo potrebno ni trunke hrabrosti, niti je bilo bilo kakvog rizika“, ocenio je dramski pisac.

Kovačević tvrdi da je Vučić otišao u Podgoricu s ciljem da „zavadi“ narod i arhijereje Srpske pravoslavne crkve.

„Ako su mesecima vodili kampanju protiv mitropolita Amfilohija, u kojoj su prednjačili njegova ekselencija Marko Đurić i režimski mediji, zašto su onda otišli na sahranu? Tim ljudima ništa nije sveto“, kazao je Kovačević.

On je istakao da su vladike donele ispravnu odluku što nisu dozvolili da Vučić drži govor na sahrani.

Gostovanje na TV Vijesti, kazao je Kovačević, pokazalo je zašto Vučić izbegava tv duele i zašto gostuje samo kod „svojih“ novinara.

„Novinar TV Vijesti je sa profesionalnom ozbiljnošću pristupio svom poslu i Vučiću nije dozvolio da mu postavlja kontra pitanja, da menja temu i zamenjuje teze. Pokazalo sa da tamo gde je potreban konkretan odgovor Vučić ne može da ga da“, rekao je pisac.

Na pitanje Bete da li je bilo primereno da predsednik Srbije drži konferenciju za novinare u vreme dok je trajala arhijerejska liturgija u hramu Hristovog vaskrsenja i da se delegacija Srbije pojavi u Hramu tek pred završetak liturgije, Kovačević je kazao da je tim postupkom Aleksandar Vučić „obrukao“ državu Srbiju.

„Vučić je imao potrebu da i na dan mitropolitove sahrane bude u centru pažnje. Umesto da prisustvuje opelu, on je na nekom stepeništu pričao da će Crnoj Gori pokloniti knjige. Sramota su za Srbiju one prazne stolice u Hramu koje su ostavljene za srpsku delegaciju“, ocenio je dramski pisac.

Kovačević je kazao da se Vučiću pred svaki odlazak u inostranstvo može postaviti pitanje: „Predsedniče, gde nas danas brukaš“.

Prema njegovim rečima, odlazak Vučića na sahranu mitropolita Amfilohija je bila još jedna „kolektivna bruka u već postojećem nizu“.

„Kao sedenje na šamlici kod Trampa, kao višesatno čekanje na prijem kod Putina, kao poluzagrljaj kod Si Dji Pinga…“, zaključio je Kovačević.

Komentara

 1. Душko
  2. новембар 2020. 18:08

  Није да се не слажем са г. Ковачевићем, посебно то са неприсуствовањем опелу је скандалозно. Али Вучић ко Вучић, ништа да уради примерено и исправно, само гради имиџ, култ и брине за личну власт. Него, шта је представницима УОС-а на сахрани митрополита Амфилохија? Јел би неко испред тог, како бих назвао, назива за постизборну крњу бојкот опозицију. Пазите, Вучић је закаснио. што је наравно скандал сам по себи, али је ипак био, а УОС ако није био, што није био, да му неко тако слободном и лепршавом није забранио, далеко било. Неки комесар другосрбијански са еуропским палетама, на пример. Ако је тако не дај Боже, онда је Вучић г. Ковачевићу, такав какав је, мелем на рану српскоме народу.

 2. Srbo
  2. новембар 2020. 22:38

  Sta trabunja ovaj petokolonas milovac

 3. Bobby
  3. новембар 2020. 11:07

  "...Pokazalo sa da tamo gde je potreban konkretan odgovor Vučić ne može da ga da”, rekao je pisac." Вучић не може да да конкректан одговор на децидна питања, јер је он у Црној Гори само гласноговорник црногорске мафије етаблиране у Београду, делом староседелачке, и делом недавно, после избора, хитно самоевакуисане у Београд. Толико хитно да се у појединим деловима града није могло наћи довољно "репрезентативних" објеката. Стога и јавни отклон од "експертске" Владе, јер са том Владом нема муљања, вес само рад по усвојеним начелима. А уколико тај пројекат успе, ауторитаризам установљен у Србији добија још један "клин у точкове".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.