“Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi”: Kurti o ZSO u odgovoru američkom ambasadoru u Prištini…

0

“Zahtevi za formiranje ‘monoetničkih udruženja’ ne potiču od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi”, odgovorio je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu koji je ranije ove nedelje ukazao na to da se “Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština”.

„Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi. Uzmite udruženje Rugova planine, Šar Planine, ili reke Lepenac“, rekao je Kurti, a prenosi portal KoSSev.

Međutim, kako dodaje, udruženje na etničkoj osnovi ne „može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova“.

„Praktično je to rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015. godine“, rekao je Kurti.

Tvrdi da se njegova vlada zalaže za prava svih manjina, ali da je protiv marginalizacije i diskriminacije.

Kurti ujedno ne misli da građani u opštinama sa srpskom većinom žele formiranje ZSO, već kaže da je reč o zahtevu političara.

Formiranje Zajednice srpskih opština pitanje je koje je ponovo dobilo na aktuelnosti neprosredno pre ovonedeljnog održavanja nove runde dijaloga u Briselu.

Kurti je, međutim, u više navrata u prethodnih mesec dana ponovio da neće formirati ZSO, a upravo koristeći argument da je prema kosovskom ustavu nemoguće formirati monoetnička udruženja, te da je odlukom kosovskog ustavnog suda iz 2015. godine tako nešto onemogućeno.

Iste poruke poslao je i nakon prekjučerašnjeg sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem koji je takođe potvrdio da Priština ne želi da formira ZSO.