Kosovo i zvanično otvorilo ambasadu u Jerusalimu

0
Michael Jacobs / Alamy / Alamy / Profimedia

Nešto više od šest meseci od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Kosovo je ispunilo još jednu dogovorenu obavezu. Danas je zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a preneli prištinski mediji.

„Postavljanje državne ploče i zastave u ambasadi Kosova u Izraelu odražavaće posvećenost Vlade Kosova da ispuni zalaganje koje je dala s ciljem uspostavljanje diplomatske misije u Jerusalimu. Ambasada u Jerusalimu biće snažno posvećena uvećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, poručilo je MSP Kosova, prenosi KoSSev.

Iako je ambasada danas otvorena, ploča sa natpisom „Ambasada Kosova u Jerusalimu“ otkrivena je još 1. februara, kada su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između Kosova i Izraela, a što je takođe bilo dogovoreno dokumentom, koji je u Vašingtonu septembra prošle godine potpisao odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti.

U međuvremenu je prva ambasadorka Kosova u Izraelu Ines Demiri otputovala u ovu zemlju.

„Zbog nemogućnosti da predstavnici Kosova budu prisutni u Jerusalimu usled pandemije, Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je otpravniku poslova u Izraelu da ploču koju je otkrio ministar Aškenazi zajedno sa zastavom postavi u ambasadu Kosova u Jerusalimu“, poručili su iz kosovskog MSP.

Iz Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine pozvali su Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu.