Koronavirus ušao u jednu zgradu u Berlinu: Stanari u izolaciji, najmanje 54 zaraženih

0
Foto: Profimedia

Više stotina stanovnika zgrade u Berlinu je u karantinu, nakon što je najmanje 54 stanara pozitivno na koronavirus, saopštio je grad Berlin, a prenosi Jutarnji list.

“Do sada je otkriveno 54 slučajeva zaraze ali i dalje testiramo. Ovo je u svakom slučaju nova dimenzija kad je u pitanju širenje zaraze”, rekao je gradski službenik za zdravstvena pitanje Falko Licke.

On je rekao da je procena obima širenja zaraze teška, jer nije moguće utvrditi koliko osoba živi u konkretnoj zgradi.

“Mislim da stanari koje smo zatekli ne govore potpunu istinu o tome koliko osoba ovde zaista živi”, rekao je Licke.


On je naglasio da je sada “veliki izazov” informisati ljude o karantinu i uveriti se da se svi stanari pridržavaju mera izolacije. Takođe, ako bude potrebno, Licke je naglasio da će “u sprovođenju mera karantina vlasti imati pomoć policije”.

Prema medijskim izveštajima, u kući pretežno žive Romi iz Rumunije, a sumnja se da su osobe iz zgrade poslednjih dana bile u “intenzivnom kontaktu” i sa osobama iz drugih delova grada, gde se trenutno sprovodi intenzivno testiranje na koronavirus.

Licke je istovremeno saopštio da je na području Nojkelna, jednog od najgušće naseljenih kvartova Berlina, u karantinu 369 domaćinstava na sedam različitih lokacija. On nije rekao u kojoj meri su te lokacije povezane sa zgradom u kojoj je prvo otkriveno izbijanje zaraze.

Predsednik gradskog veća Nojkelna Martin Hikel je rekao da mali stambeni prostor, gde ponekad na jednom mestu živi i do deset osoba, pogoduje brzom širenje zaraze.

“Nakon što se koronavirus prvobitno širio u mondenskim zimovalištima, sada se proširio na stambene zgrade”, rekao je Hikel i dodao kako zaraza “sada pogađa najslabije slojeve društva”.

Prie nekoliko dana je i u Getingenu, u zgradi naseljenoj pretežno pripadnicima romske nacionalnosti, došlo do naglog izbijanja zaraze koronavirusom.