Koronavirus u Srbiji: “Želimo da otvorimo zemlju 21. juna”, brojevi i dalje padaju, samo četiri grada sa više od 20 novozaraženih

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.613 osoba, od kojih je pozitivno 705 dok je, nažalost, 18 osoba preminulo.

Na respiratorima se nalazi 97 osoba, a hospitalizovane su 193 osobe.

BRNABIĆ: ŽELIMO DA OTVORIMO SRBIJU 21. JUNA

Premijerka Ana Brbić izjavila je danas u Žagubici da je vakcinacija neophodna kako bi 21. juna otvorili Srbiju za slavlja, svadbe, rođendane i proslave, ali “da bismo to uradili moramo da imamo makar 50 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano”.

“U ovom trenutku u Srbiji imamo otprilike 42 odsto punoletnog vakcinisanog stanovništva, to je oko 2.270.000 ljudi”, rekla je Brnabić nakon posete vakcinalnom punktu u Žagubici, navodeći da je “vakcinacija najvažnije pitanje od nacionalne bezbednosti”.

Ona je navela da “Žagubica malo zaostaje i da razume da je teško obići teritoriju jer je razuđena”, najavljući dodatnu podršku lokalnoj samoupravi i domovima zdravlja kako bi stigli “do svakog čoveka i kuće, da olakšamo svima koji žele da se vakciništu to i urade”.

“Žagubica je trenutno u proseku na nekih 21 odsto, imamo mnogo da radimo, da budemo bezbedni i zdravi”, naglasila je Brnabić.

Ona je navela da u prvih deset lokalnih samouprava po broju vakcinisanih imamo uglavnom beogradske, centralne gradske opštine, ali joj je drago da su u prvih deset ušli i Niš, Užice i Priboj, a “tu je odmah” i Kininda, Kladovo, Crna Trava, Sremska Mitrovica, Novi Sad.

Prema njenim rečima, primeri nekih od tih gradova pokazuju da mogu i razuđene i siromnije opštine da imaju bolje rezultate u vakcinisanju.

“U procentu sa manje vakcinisanih su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Boljevac, Ražanj, Rača, Varvarin, Rekovac, Ljig, Ćićievac, to moramo da obiđemo. I predsednik Vučić bi bio ovde, ali mora da putuje u Sloveniju, pa u Brisel”, navela je Brnabić.

Zbog sve manjih brojeva novozaraženih koronavirusom, Кrizni štab je ublažio mere. Iako smo izašli iz vanredne epidemijske situacije, nadležni napominju da je ona i dalje nesigurna.

Кrizni štab je na sednici predložio dalje ublažavanje mera – frizerski saloni će biti pod manje restriktivnim merama, organizatori stručnih skupova mogu da počnu pripreme, a ako se nastave povoljni trendovi, posle 21. juna biće dozvoljena i organizacija kolektivnih događaja.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je do sada više od 1.700.000 građana Srbije primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa i istakao da treba da se vakciniše više mladih.

Članica Кriznog štaba Darija Кisić Tepavčević smatra da ukoliko se nastavi ovakav trend vakcinacije, to će nas dovesti i do toga da već tokom narednog meseca možemo da uživamo i u drugim vrstama okupljanja.

Gradonačenik Beograda doktor Zoran Radojičić ukazuje da je cilj da prestonica Srbije dostigne 50 odsto vakcinisanih. Mislim da ćemo imati mirno leto a za jesen moramo biti oprezni, dodaje Radojičić.