“Dilema zdravlje ili ekonomija je lažna. Sila argumenata je sve, argument sile ništa”: Tiodorović o ciljevima u borbi sa koronavirusom – Čitajte u Nedeljniku

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Za doktora Tiodorovića dilema “zdravlje ili ekonomija” ne postoji.

On je u intervjuu za Nedeljnik govorio otvoreno i iskreno – kao nikada ranije. O Kriznom štabu i pritiscima, politici i ekonomiji, imunizaciji i vakcinama, antivakserima i zabludama…

“Znate, to je jedna lažna dilema. Mišljenje medicinskog dela Kriznog štaba je jasno, iako je očuvanje zdravlja naš primarni zadatak – i zdravlje i ekonomija. Jedno bez drugog ne ide.”

Mere su prema njegovim rečima “prilagođene situaciji”, a prošle godine u ovo vreme bile su potpuno popuštene, neko bi rekao i poništene. Samo mesec dana pre toga, bio je aktuelan policijski čas.

“I to je bilo prilagođeno situaciji”, kaže nam Tiodorović. “Mi tada nismo znali mnogo o virusu, niko nije znao. Zbog toga je bilo pravo zaključavanje. Govorilo se o tome i sada, ali moram da vam kažem da ja nisam za takvu vrstu zaplašivanja. Za mene je sila argumenata sve, a argument sile ništa.”

Zvuči drugačije od uobičajenog narativa onih koji sa zvaničnih pozicija govore o koronavirusu. Ton kojim govori ispunjen je kontrolisanim optimizmom. Objašnjava da ljudi nemaju jasnu sliku o tome kako zapravo izgleda rad Kriznog štaba.

“Krizni štabovi stalno zasedaju, nisu to samo sednice. Medicinski deo je u kontaktu svakodnevno. Čujemo se kada god se nešto pojavi kao važan podatak, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Redovno pratimo sve i imamo pregled za svaki dan posebno”, kaže smireno, a onda dodaje u dahu:

“Ovo je najteža pandemija koju smo doživeli u svojim karijerama. To smatram ja, a to isto kaže i Kon. Imali smo onu epidemiju gripa, ali to je neuporedivo sa ovim. Poučen dosadašnjim iskustvima, mogu da vam kažem da je za bilo kakvu procenu epidemiološke situacije neophodno imati egzaktne podatke. Međutim, ako nam je kriterijum broj novozaraženih na dnevnom nivou, onda bi u odnosu na to trebalo da donosimo odluke. Naš bliži cilj bi trebalo da bude da se spustimo ispod 1.000 novozaraženih, a onaj cilj koji nam obezbeđuje kontrolisanu situaciju, to je ispod 100 pozitivnih dnevno.”