Koronavirus u Srbiji: Više od 7.500 zaraženih, sutra sednica Kriznog štaba, “kovid propusnice ne krše ljudska prava”

0

U poslednja 24 sata, u Srbiji je registrovano 7.664 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 25.339 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 57 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 274 pacijenata.

Sutra sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa zakazana je za sutra u 11 sati, preneli su mediji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je pre dva dana da će u toku nedelje biti održana sednica tog tela na kojoj bi trebalo da se razmotri da li je potrebno bilo šta dodatno da se uradi.

Ona je rekla da se u ovom trenutku traži i modalitet za uvođenje kovid propusnica tako da ne budu mogući zloupotreba i falsifikovanje.

“Rezervisano 50.000 novih lekova protiv korona virusa, u Srbiju stiže u januaru”

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da će lek protiv korona virusa “molnupiravir”, kompanije “MSD”, u Srbiju stići u januaru i dodala da je rezervisano 50.000 lekova.

Kako je za televiziju Prva rekla direktorka RFZO, Srbija je prva u Evropi koja je potpisala ugovor za nabavku tog leka i dodala da se očekuje da će ga u decembru registrovati američka agencija za lekove, nakon čega se očekuje odobrenje i u Evropi i Srbiji.

“Lek je u obliku tablete i primenjivaće se za sve pacijente koji su pozitivni (na korona virus), u prvih pet dana pozitivnosti i zaista smanjuje, rezultati kliničkih studija su pokazali, najmanje za 50 odsto hospitalizaciju. Sve kliničke studije su završene za ovaj lek, što je neophodno pre registracije i odlični su rezultati”, kazala je Radojević Škodrić.

Ona je podsetila i da “molnupiravir” nije prvi lek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala “sve ključne lekove protiv kovida”.

Naglasila je i da vakcina i lek nisu isto, jer “vakcina sprečava, a lek leči”.

Direktorka RFZO je dodala da je ona za uvodjenje kovid propusnica “zbog ljudi koji su se vakcinisali i koji su uradili sve što je do njih”.

“Ne znam šta još da uradimo da bi se vakcinisali ljudi, a osim toga, i kada se razbole, da se na vreme jave u kovid ambulantu, gde je, zaboga, gužva, pa ne mogu ni to da čekaju, da bi na vreme dobili lek”, rekla je Radojević Škodrić.

“Mislila da ne može ništa gore da nas zadesi, sada se desilo to gore sa ovim sojem virusa”

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kapaciteti te zdravstvene ustanove popunjeni su do maksimuma, dodajući da je trenutno hospitalizovano 800 pacijenata, od čega 700 u jedinicama poluintenzivne nege, a 100 u jedinicama intenzivne nege.

Kako kaže, u kovid bolnici u Batajnici ima i vakcinisanih pacijenata, ali njihove kliničke slike su daleko lakše i njihov oporavak je izvestan.

Takođe, u bolnici u Batajnici su i dve porodilje, od kojih je jedna porođena carskim rezom, dok najmlađi pacijent ima 22, a najstariji 96 godina.

“U odnosu na mart prošle godine kada sam mislila da ne može ništa gore da nas zadesi, sada se desilo to gore sa ovim sojem virusa koji je opasan za pluća pre svega, brzo se prenosi, a za lečenje ovih bolesnika su potrebne enormne, ogromne količine kiseonika koje nikada do sada, ni u jednom talasu nismo imali”, navela je direktorka bolnice, a prenosi RTS.

Dodaje da su lekari i drugo medicinsko osoblje spremni da izdrže i još dva, tri meseca, ali je problem što se ne zna koliko će još trajati.

Poručila je lekarima i drugim članovima Kriznog štaba da uvedu što strože mere, da zatvore, uvedu kovid propusnice, ali i da ne kreću samo od kažnjavanja lekara, već i šire.