Koronavirus u Srbiji: Više od 2.000 zaraženih, ukinuto obavezno nošenje maski u školama, od ponedeljka novi model nastave

0
EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

U poslednja 24 časa u Srbiji na korona virus testirano je 13.450 osoba od kojih je pozitivno 2.230. Nažalost, preminula je 19 osoba. Na respiratorima je 75 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 13.892 osoba od kojih je pozitivno bilo 2.139. Nažalost, preminula je 21 osoba. Na respiratorima su bila 74 pacijenta.

Ukinuta obaveza nošenja maski u školama, ostaje samo preporuka

Nošenje maski u školama od naredne nedelje neće biti obavezno, već samo preporuka i to za vreme kada nastavnici i učenici borave u zatvorenim prostorima škole.

To se navodi u dopisu koje je osnovnim i srednjim školama stigao iz Ministarstva prosvete,prenosi Danas koji je imao uvid u dopis.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporučuje se upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima“, navodi se u dopisu.

Prethodno, nošenje maski je bilo obavezno za sve zaposlene, učenike i treća lica, i to ne samo tokom boravka u školi, već od momenta ulaska u školsko dvorište do njegovog napuštanja, ali se to u mnogim obrazovnim ustanovama nije poštovalo, jer su deca na odmorima maske skidala.

U Ministarstvu prosvete kažu da je preporuka o nošenju maski u  skladu sa odlukom Kriznog štaba, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju.

Novina je i da će od ponedeljka dozvoljena promena učionica tokom izvođenja nastave, uz obavezno provetravanje tokom malih i velikih odmora i za vreme trajanja časova, kada vremenske prilike to omogućuju.

Tim za škole: Od ponedeljka nastava neposredno

Od ponedeljka u svim osnovnim i srednjim školama nastava će se odvijati po prvom modelu, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporučuje se upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima, saopštilo je resorno ministarstvo.

Potrebno je nastaviti pojačanu primenu mera opšte i lične higijene – pranje i dezinfekcija ruku, a naročito voditi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema “Servis javnog zdravlja” koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” od 2. do 9. marta 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1854, što iznosi 0,24 odsto obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, bilo je 3 odeljenja, odnosno 0,007 odsto – 16 i manje učenika, koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih pet kalendarskih dana.

Ukupno je 124 (0,31 odsto) odeljenja – 17 i više učenika, koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih pet kalendarskih dana i 11 (0,03 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih pet kalendarskih dana.

Odluke Kriznog štaba

Кrizni štab doneo je odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od sutra ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Кraljevu Milanko Šekler smatra da bi sada trebalo da se iskoristi situacija i da se zada odsudan udarac koroni, da se vakciniše što veći broj ljudi.