Koronavirus u Srbiji: U poslednja 24 sata preminulo 11 osoba, 287 novozaraženih…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano 287 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo 11 osoba.

U poslednja 24 časa, u Srbiji je testirano 4.050 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 144 pacijenata. Broj aktivnih pacijenata je 4.091.

Od početka epidemije, testirano je 491.428‬ osoba, a ukupno je registrovano 18.360 pozitivnih. Broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 393, odnosno procenat smrtnosti iznosi 2,14 odsto.

U poslednja 24 sata u KC Kragujevac primljeno 11 pacijenata

Klinički centar u Kragujevcu primio je za 24 sata 11 pacijenata inficiranih koronavirusom, od čega je šestoro iz Kragujevca, dvoje iz Batočine, a po jedan pacijent iz Jagodine, Zvečana i Raške.

Načelnik Odeljenja pulmologije KC Kragujevac Slobodan Milisavljević rekao je agenciji Beta da je trenutno u kovid bolnici hospitalizovano 177 pacijenata, od čega je kod 107 potvrdjena infekcija korona virusom, a 48 njih čeka na rezultat testiranja.

Dodao je da su medju pacijentima njih 28 negativni na korona virus, ali njihova klinička slika “ukazuje na kovid” i u takvom su stanju da moraju da budu na lečenju u zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima Milisavljevića, od ukupnog broja hospitalizovanih njih 13 je na respiratorima od čega dvoje pacijenata na neinvanzivnoj ventilaciji.

On je kazao da je medju pacijentima najviše mladjih i srednje životne dobi.

Na kovid odeljenju pedijatrijske klinike se leči jedno dete sa potvrdjenom infekcijom, dok jedno negativno sa majkom čeka rezultate retestiranja na korona virus.

U Kliničkom centru Kragujevac je trenutno je slobodno još 41 mesto u hospitalnom delu za kovid pacijente i 16 mesta od ukupno 44 u dve kovid-intenzivne nege.

“Situacija je teška, ali je za sada držimo pod kontrolom”, rekao je Milisavljević.

On je rekao da je pored postojeće kovid bolnice u okviru Kliničkog centra spremna i druga- Interna klinika, koja će da bude neka vrsta rezerve i “aktiviraće se” u slučaju potrebe.

Ona je potpuno pretvorena u kovid bolnicu koja ima preko 100 ležajeva i više od 40 mesta sa priključkom za kiseonik, a opredeljene su i ekipe lekara i tehničara koji bi radili u kovid bolnici na Internoj klinici.

U okviru kovid bolnice koja je sada u funkciji u KC Kragujevac postoje kovid jedinice: Infektivna klinika, pulmologija, RH centar, neurologija, odeljenje pedijatrije dve kovid intenzivne nege – u bivšem Urgentnom centru i na pulmologiji.

Milisavljević rekao da je dobra opremljenost Kliničkog centra, da ne oskudeva ni u čemu i da ima dovoljan broj respiratora, “high flow ventilatora” i lekova.

On je naveo da trenutno postoji problem sa dugim čekanjem na rezultate PCR testiranja.

U proseku se čeka po nekoliko dana, a ranije su rezultati stizali za 24 ili 48 sati.

“Najverovatnije je tako zbog činjenice da samo laboratorija ‘Vatreno oko’ trenutno radi, a veliki je priliv, pa se čeka po nekoliko dana”, kazao je Milisavljević.

Dodao je da prema njegovom nezvaničnom saznanju laboratorija Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu više ne radi testiranja, a nije mu poznat razlog, te se svi uzorci šalju za Beograd.

Milisavljević je ocenio da je problem što epidemija dugo traje i da su zdravstveni radnici iscrpljeni.

Četvoro preminulo u Nišu

U protekla 24 časa u Kliničkom centru u Nišu preminula su četiri pacijenta obolela od korona virusa, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

U četiri kovid bolnice unutar KC Niš trenutno se na lečenju nalaze 304 pacijenta, a kod 104 je virus i laboratorijski potvrđen.

Od ukupnog broja pacijenata kod kojih je virus laboratorijski potvrđen osam je u veoma teškom stanju i priključeni su na respirator.

U dečjoj kovid bolnici je na lečenju četvoro dece sa virusom Kovid-19.

U saopštenju se navodi da su u kovid bolnici u Leskovcu 133 pacijenta, s tim što je kod 17 pacijenata potvrđeno prisustvo virusa.

U četiri kovid bolnice u Vranju ukupano su hospitalizovana 183 pacijenta, kod 111 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa, a jedan pacijent je preminuo u poslednja 24 časa.

U kovid bolnici u Surdulici hospitalizovana su 62 pacijenta, a korona virus je laboratorijski potvrđen kod još 52 ljudi.

U Čačku preminulo 14 osoba u poslednjih 15 dana

Dve osobe su preminule u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Čačku od posledica zaraze korona virusom, stare 78 i 70 godina, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje korona virusa.

Za poslednjih 15 dana u Čačku je preminulo 14 ljudi od posledica korona virusa.

U toj bolnici je sada smešteno 140 pacijenata, koji imaju korona virus ili te simptome, od kojih je osam priključeno na respiratore.

Šest pacijenata otpušteno je za poslednja 24 sata iz čačanske bolnice kao izlečeni od kovida 19.

Na KiM registrovano 35 novoinficiranih

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata registrovano je 35 novoinficiranih koronavirusom, saopšteno je danas iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

Najviše inficiranih je iz tog grada – 16 ljudi, petoro je iz Zvečana, četvoro iz Leposavića, jedan iz Zubinog Potoka.

U srpskim sredinama južno od Ibra, registrovano je devet novih slučajeva infekcije, u Prilužju pet, dva u Gnjilanu i po jedan u Gračanici i Kosovskoj Kamenici.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od 12. marta do sada ukupno su potvrđene 374 osobe zaražene korona virusom.

U poslednje tri nedelje testiranja, zabeleženo je 248 novoinficiranih lica u srpskim sredinama na Kosovu.

Od početka epidemije izlečeno je 113 ljudi, 13 osoba je preminulo, a od 18. juna do danas, umrle su dve osobe.

U izolaciji se trenutno nalazi 146 osoba, 67 je hospitalizovano.

Čekaju se rezultati testiranja za 35 osoba.

Iz Kriznog štaba apeluju na nošenje zaštitnih maski, održavanje higijene i fizičke distance kako bi se sprečilo širenje ove zarazne bolesti.

(Beta)