Koronavirus u Srbiji: Sve više zainteresovanih za treću dozu, da li su Novi Pazar i Tutin nova žarišta, od kovida preminula 20-godišnja devojka

0

U Srbiji se pogoršava epidemijska situacija – virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 2.314 osoba, a testirano je više od 12.506 ljudi. Od posledica zaraze preminulo je još 9 osoba.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 1.101 hospitalizovani pacijent. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 74 osoba.

Кoordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da je vidno povećano interesovanje građana za vakcinaciju trećom dozom i da je, zaključno sa petkom, 120.000 građana Srbije primilo treću dozu.

“Кorona se otela kontroli. Ostavili smo joj vreme da mutira i da može da pređe u delta soj koji se brzo širi. Кorona, ako joj ostavite vreme, ona će preći u oblik koji će se brzo širiti, jer želi da preživi. Broj građana koji nisu vakcinisani su najugroženiji i treba da budu svesni toga”, kaže dr Zoran Bekić.

Nestabilna i zabrinjavajuća – tako lekari u Novom Pazaru opisuju epidemijsku situaciju u gradu.

Sve je više zaraženih, a vakcinisano je 25 odsto građana.

Najmlađi pacijent u Tutinu jednomesečna beba

Novi Pazar i Tutin prete da postanu nova žarišta koronavirusa. Direktor DZ Tutin, doktor Кemal Ćorović navodi za RTS da se epidemiološka situacija pogoršava, da raste broj obolelih, kako među starijima tako i među decom i dodaje da je najmlađi pacijent jednomesečna beba.

“Nažalost imamo povećan broj mlađih pacijenata obolelih od kovida 19. Samo u avgustu imali smo 51 obolelo dete – 15 predškolskog uzrasta i 36 školskog uzrasta. Najmlađi pacijent je jednomesečna beba koja je imala obostranu upalu pluća i koja je upućena u КBC ‘Dr Dragiša Mišović’. Po poslednjim podacima beba je dobro”, navodi Ćorović.

Govoreći o vakcini navodi da se mali broj građana odlučio da je primi.

“Nažalost imamo mali broj vakcinisanih. U 99 sela koliko pokriva opština Tutin imamo svega 81 građanina koji se vakcinisao iako smo od početka organizovali šest vakcinalnih punktova. Sam podatak da imamo ukupno 7.020 građana koji su primili prvu dozu vakcine, a drugu dozu je primilo 3.270 i treću 66 je malo”, navodi Ćorović.

Devojka od 20 godina iz Đakovice preminula od kovida

Dvadesetogodišnja devojka iz Đakovice preminula je juče od posledica infekcije koronavirusom.

Na Кosovu je juče zabeležen 1.891 novi slučaj koronavirusa, a od posledica kovida19 preminulo je 18 pacijenata.