U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano novih 383 slučaja koronavirusa, a od posledica infekcije ovim virusom preminulo je 13 osoba.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Na respiratorima se nalazi 177 pacijenata.

Na današnoj konfereniciji za medije o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji govorilo se o porastu broja novozaraženih, ali je i izražena nada u mogućnost da će se epidemiološka situacija narednih dana poboljšati sa primenom obaveznih preventivnih mera, kao i o potencijalnoj vakcini protiv koronavirusa.

Sa kim pregovara Srbija o potencijalnoj vakcini

Na pitanje upućeno premijerki Ani Brnabić sa kojim državama Srbija pregovara o distribuciji potencijalne vakcine, ona je odgovorila da su to svakako kompanije iz Kine, Rusije, Velike Britanije.

“Potrudićemo se da dobijemo još nekoliko informacija iz SAD. Biće sve u skladu sa normama i najefikacnije moguće, gledaćemo da možemo da učestvujemo u finalnoj proizvodnji i primeni te vakcine. Borimo se, kao i ostale zemlje”, rekla je premijerka.

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srđa Janković rekao je da je preuranjeno govoriti o nabavci vakcine protiv koronavirusa, jer je u toku više potencijalnih vakcina u fazi kliničkih ispitivanja.

“Treba da budemo spremni, da kad jedna ili više vakcina dobije sigurnosne potvrde, pričamo o nabavci”, rekao je Janković.

Da li su i kako protesti povezani sa porastom broja novozaraženih

Ana Brnabić je, upitana na osnovu čega se tvrdi da je porast broja novoobolelih povezan sa protestima u Beogradu, rekla: “Pa nekoliko stvari, prvo zato što smo imali blago smanjenje broja novoobolelih, jer smo od 30. juna imali meru obaveznog nošenja maski. Nakon toga, ako gledate kalendarski, sedam dana nakon protesta, imali smo ponovo porast broja u Beogradu”.

Ona je dodala da se nada da će se broj novozaraženih smanjiti i da smo dostigli drugi pik prvog talasa epidemije.

Ko će kontrolisati nošenje maski

Premijerka je, na pitanje ko će kontrolisati primenu obaveznih preventivnih mera, rekla da će to za to biti zaduženi lokalni krizni štabovi i nadležne institucije.

“To će biti inspekcije ili komunalna policija. Pored ovoga, ne postoji zemlja sa toliko inspektora koja može da kontroliše sve mere, važna je disciplina građana, da oni čuvaju sebe i sve oko sebe”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da nije optimista prema današnjim podacima o stanju epidemije, ali da očekuje poboljšanje.

“Nisam optimista po današnjem danu, ali kada vidim u kojoj meri građani poštuju mere, znam da te rezultate moramo da vidimo. Kontrolisaćemo, ali je ovo borba svih nas”, rekla je Ana Brnabić.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Njonja
    16. јул 2020. 22:16

    Strašno šta ova žena priča, predizborni skupovi, noćni klubovi, derbi, tenis i na kraju izbori a na slavlju u izbornoj noći sve junak do junaka pevaju borbene bez maske naravno i ko je kriv pa protestanti, pa vi ste ti koji su pobedili koronu jedini na planeti, kako se osećaš kada legnes u krevet, da li ti grize savest zbog laži i broja mrtvih sugrađana koje ste vi lično poslali u smrt svojim postupcima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.