“Mogla bi da bude prva odobrena vakcina u svetu”: Rusija planira proizvodnju 30 miliona doza u avgustu ili septembru

0

Rusija planira da proizvede 30 miliona doza eksperimentalne vekcine protiv kovida-19 ove godine, s mogućnošću proizvodnje još 170 miliona u inostrastvu, rekao je Rojtersu direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev.

Prvo ispitivanje vakcine na ljudima, koje je trajalo mesec dana i u kojem je učestvovalo 38 osoba, završilo se ove nedelje. Naučnici su zaključili da je sigurno za upotrebu i da izaziva imunološki odgovor, iako je snaga tog odgovora još nejasna, piše Jutarnji list.

Veća, treća faza ispitivanja u koju će biti uključeno nekoliko hiljada ljudi, trebalo bi da počne u avgustu, izjavio je Dmitrijev.

“Verujemo da će na temelju sadašnjih rezultata u Rusiji biti odobrena u avgustu, a u nekim drugim zemljama u septembru… što znači da bi moglo da bude prva odobrena vakcina u svetu”, kazao je on.

Razvija se više od 100 mogućih vakcina u pokušaju da se zaustavi pandemija. Najmanje dve su u završnoj trećoj fazi ispitivanja na ljudima, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Jednu razvija kineski Sinopharm, a drugu AstraZeneca i Univerzitet Oxford.

Proizvođači se bave pitanjem kako masivno povećati proizvodnju da bi zadovoljila globalne potrebe.

Imunitet krda

Dmitrijev kaže da će se ruska treća faza ispitivanja provoditi u Rusiji i u dve bliskoistočne zemlje i da će početi posle završetka druge faze ispitivanja na oko sto ljudi 3. avgusta.

Rusija je razgovarala sa Saudijskom Arabijom o tome da bude lokacija za testiranja kao i proizvodni partner, rekao je on na odvojenoj konferenciji.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio rusku vakcinu, proizvodi doze za klinička ispitivanja.

“Mišljenje je da za tzv. imunitet krda u Rusiji treba vakcinisati između 40 i 50 miliona ljudi”, rekao je Dmitrijev Rojtersu.

Rekao je da veruje da će se u Rusiji proizvesti oko 30 miliona doza ove godine, a da se onda sledeće godine može završiti vakcinaciju.

Rusija je takođe sklopila ugovore o proizvodnji s još pet zemalja i mogla bi da proizvede do 170 miliona doza u inostranstvu ove godine, rekao je Dmitrijev.

Odbio je da kaže gde i nije hteo da iznosi detalje o cenama, ali je izjavio da su zemlje u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i još neke pokazale interes za uvoz vakcina.