Koronavirus u Srbiji: Prvi zaražen iz Subotice, sumnjivo stanje dečaka iz Vlasotinca, odložene ekskurzije, ali “nastavljamo život kao dosad…”

2
Beta - AP Photo/Patrick Ngugi

Muškarac iz Subotice (43) prva je obolela osoba u Srbiji od koronavirusa, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prvi oboleli od korona virusa u Srbiji, pre nego što je posetio sestru u Budimpešti, boravio je poslovno u Italiji.

On se, prema prvim informacijama, oseća dobro i uspešno se oporavlja.

Oboleli se prethodno javio zdravstvenoj službi, jer je imao temperaturu 37,4, a trenutno je smešten u izolaciju u bolnici u Subotici.

“Jutros se dobro oseća. Njegova porodica se dobro oseća”, rekao je ministar Lončar.

Ministar zdravlja je istakao i da je oboleli bio savestan, da je čim je posumnjao da je zaražen decu poslao na selo kod babe i dede, a on ostao kod kuće u izolaciji.

“Testirane su sve osobe koje su sa njim bile u kontaktu”, rekao je Lončar i naglasio da je koronavirus globalni problem i da nema mesta za paniku.

“On nema tegobe, tako da nije komplikovana terapija kod njega. Što se tiče novih terapija, u razgovorima smo da nađemo sve ono što je dalo rezultate kod onih koji su imali virus”, rekao je ministar.

Dečak iz Vlasotinca u karantinu leskovačke bolnice, sumnja se na koronavirus

Dečak (16) iz Vlasotinca smešten je danas u karantin na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu zbog sumnje da je oboleo od koronavirusa, potvrdio je agenciji Beta direktor te bolnice Nebojša Dimitrijević.

Dimitrijević je kazao da to nije prvi slučaj sumnje na taj virus, ali da jeste najozbiljniji.

“Po prvi put je reč o ozbiljnom slučaju. Uzorci su odmah poslati Institutu Torlak u Beogradu, pa ćemo uskoro znati da li su naše sumnje opravdane ili nisu”, naveo je on.

Prema nezvaničnim saznanjima, dečak se pre nekoliko dana vratio iz Italije, a lekaru u Vlasotincu javio se jutros odakle je transportovan u Opštu bolnicu u Leskovcu.

Rukovodstvo te bolnice je još pre desetak dana pripremilo karantine na dva odeljenja: na Odeljenju za lečenje infektivnih bolesti i na Odeljenju za otorinolaringologiju.

Treći slučaj u Republici Srpskoj

U Republici Srpsko danas je potvrđen i treći slučaj zaraze koronavirusom.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je izjavio da ta osoba nema značajnih simptoma oboljevanja od koronavirusa.

Dodao je da je prioritet testiranje članova porodice te osobe, a zatim i drugih lica koja su bila u kontaktu s njima.

Treća zaražena osoba je iz Čelinca, dvadesetak kilometara od Banjaluke, koja je putovala iz Italije automobilom zajedno s jednim muškarcem kod koga su, kao prvog, u RS utvrđeni simptomi te bolesti, a zatim i kod njegovog maloletnog sina.

Odložene sve ekskurzije

Ministarstvo prosvete dalo je preporuku svim školama da se odlože đačke ekskurzije u inostranstvo zbog koronavirusa.

Pre više od nedelju dana, izdata je preporuka da se obustave sve ekskurzije u Italiju, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Karantini za izbeglice kao dodatna zaštita

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je danas sastanak na kojem je upoznata sa trenutnom situacijom u vezi sa migrantskim kretanjima i koordinacijom rada državnih organa, saopšteno je iz njenog kabineta.

“Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od koronavirusa”, saopšteno je iz kabineta Ane Brnabić.

Sve nadležne institucije će dva puta dnevno podnositi izveštaje o svim relevantnim informacijama u vezi sa kretanjem migranata, a sve aktivnosti biće sprovođene u koordinaciji Vlade i predsednika Srbije.

“Globalni problem, nema mesta panici i strahu”

“Nema mesta panici. Nema mesta strahu”, ponovio je ministar Zlatibor Lončar na jutrošnjoj vanrednoj konferenciji.

“Srbija je spremna apsolutno za ovo. Nastavićemo dalje da vas najtransparentnije obaveštavamo o svemu”, dodao je ministar.

“Svi trebaju da znaju da ovo nije samo problem Srbije, ovo je globalni problem. Ovaj virus nema pasoš i nije mu problem da pređe granicu. Trebalo bi da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope i da je neophodno da se zauzme zajednički stav, jer radi se o globalnom problemu. Dok ne dođe do toga sprovodićemo sve što kaže struka i naša i Svetska zdravstvena organizacija”, rekao je Lončar.

“Aktivni smo i pokušavamo da nađemo rešenje sa ljudima koji već imaju iskustva sa oboljenjima i njihovim lečenjem. Učinićemo sve što je do nas i što je dostupno i poznato u svetu, da bude dostupno i svim našim pacijentima”, dodao je ministar zdravlja.

“Poruka je da nastavljamo život kao i dosad…”

Epidemiolog Predrag Kon je danas rekao da je bitno što smo otkrili prvi slučaj, ali da je iznenađenje što nije registrovan u Beogradu, kako je on očekivao ali da je, prema njegovim rečima, to dokaz da sistem funkcioniše.

“Pacijent se sam javio sa tegobama. Posumnjao je, jer je imao vrlo sumnjiv kontakt u Mađarskoj. Posle toga je preduzeto sve što je našim procedurama utvrđeno”, rekao je Kon.

On je objasnio da se lečenje sprovodi u izolaciji i da se zdravstveni radnici ozbiljno pripremaju za to u smislu korišćenja radne opreme, da bi sačuvali sebe.

“Bilo je i u ovoj, i u epidemiji SARS-a oboljevanja zdravstvenih radnika”, rekao je.

Kon je upozorio da se može očekivati i da se pojave neki drugi slučajevi na nekim drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu koji je najveći.

“Poruka je da nastavljamo život kao i dosad, ali i da će pojedini delovi zdravstvenih sistema biti preopterećeni”, objasnio je Kon i zaključio da je situacija pod kontrolom.

SZO: Ovo je vreme za preduzimanje svih mogućih mera

Svetska zdravstvena organizacija uputila je snažan poziv svetu da upotrebi sve moguće mere da zaustavi epidemiju koronavirusa.

Svetska zdravstvena organizacija je apelovala na sve zemlje da rade na tome punom snagom da “potisnu ovaj virus” i pozvala na drastično delovanje, podupirući svoj poziv podacima koji pokazuju da sada ima oko 17 puta više novoinficiranih van Kine nego u Kini.

“Zabrinuti smo zbog toga što neke zemlje ili nisu ovo shvatile dovoljno ozbiljno ili su odlučile da ništa ne mogu da preduzmu. Zabrinuti smo da se u nekim zemljama nivo političke posvećenosti i akcija koje bi pokazale tu posvećenost ne podudaraju sa stepenom pretnje koja je pred svima nama. Ovo nije vežba. Ovo nije vreme za odustajanje. Ovo nije vreme za izgovore. Ovo je vreme za preduzimanje svih mogućih mera”, naveo je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Vučić: “Najveći problem je ekonomija…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani Srbije ne bi trebalo da brinu nakon što je potvrđen prvi slučaj oboljevanja koronavirusom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su testirani svi koji su to zatražili.

“Ponašamo se odgovorno, ko god je pokazao da ima simptome slične gripu, odnosno nešto jače, testiran je. Ne samo da nema mesta panici, važno je da svi nadležni rade svoj posao”, istakao je Vučić.

Rekao je i da građani Srbije treba da imaju u vidu da naša zemlja nije žarište.

“Ako se i bude povećavao broj obolelih, to će biti po pet, 10, a ne na stotine kao, na primer, u Italiji. Ide i lepše vreme, ali treba biti oprezan svakako, prati ruke o čemu sam govorio, pa su mi se smejali”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je najveći problem ekonomija, na koju se epidemija koronavirusa u svetu već odražava u velikoj meri.

“Mene brine da li će put Preljina-Požega kasniti”, rekao je Vučić.

On je istakao da ga, svakako, brine svaki čovek i zdravstveno stanje ljudi.

“Ali oko ekonomije će biti problema. Sve berze padaju zato što nema vakcine”, rekao je Vučić i dodao da “farmaceutska mafija” sigurno neće da pravi vakcinu, ako se ne zna da li će virus da potraje do sledeće godine.

Vučić je istakao da će Srbija da radi testove, da iznosi sve informacije u javnost i da ništa neće da krije od građana.

“Ljudi treba da budu mirni, a mi da Boga molimo da svetska ekonomija to pregrmi”, rekao je Vučić koji je rekao i da će nastaviti da radi kao i do sada, a da masku neće nositi.

U Hrvatskoj 11 obolelih

U Hrvatskoj je povećan broj obolelih od korona virusa i sada on iznosi 11, saopštio je jutros hrvatski štab civilne zaštite.

Novooboleli je bliski kontakt jednog od dvoje obolelih u Varaždinu.

Uz obolele u Varaždinu još je troje zaraženih u Zagrebu, koji su iz bliskog kruga ljudi, kao i na petoro u Rijeci, takođe članova iste porodice.

U Sloveniji 6 obolelih, jedan od njih zaposlen na klinici

U Sloveniji je do sada potvrđeno šest slučajeva koronavirusa, a najnoviji je jedan zaposleni Univerzitetske kliničke bolnice (UKC) u Mariboru, potvrđeno je danas.

Slučaj, utvrđen kasno sinoć, registrovan je u jednoj od tri bolnice koje su u Sloveniji određene za hospitalizaciju obollih od koronavirusa u slučaju epidemije, prenosi hrvatska agencija Hina.

Bolnica je potvrdila da se radi o njihovom zaposlenom i da su odmah preduzeli sve potrebne mere. 

Oboleli koji je u izolaciji u UKC Maribor, po nezvaničnim informacijama zaposlen je na intenzivnoj terapiji Odeljenja anestezije, gde se zbog tog slučaja sada testiraju zaposleni koji su s njim radili, navodi mariborski list “Večer”. On se navodno zarazio prilikom nedavnog skijanja u Italiji.

U Sloveniji je do sada zaraženo šest osoba: uz Mariborčanina, to su još tri muškarca koji su putovali u Maroko i u Sloveniju se vratili preko Italije, i jedan par koji je putovao po Italiji.

Po poslednjim, jučerašnjim podacima, u Sloveniji su testirane 433 osobe. Novi podaci objavljuju se svaki dan u 12 i 18 sati.

Stanje stvari u svetu

Prema poslednjim podacima, u svetu su od koronavirusa zaražene 99.464 osobe od početka epidemije, od kojih je 3.404 umrlo, u 89 zemalja i teritorija, prema bilansu koji je sastavila agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora do danas u podne. 

Najpogođenije zemlje, posle Kine, su Južna Koreja (6.284 slučajeva od kojih 194 novih, 42 umrlih), Italija (3.858 slučaja, od kojih ni jedan novi, 148 umrlih), Iran (4.747 slučaj od kojih ni jedan novi, 124 umrlih), Francuska (423 slučaja od kojih 46 novih, 7 umrlih).

Kamerun, Srbija, Palestinska uprava, Vatikan i Butan objavili su danas svoje prve slučajeve zaraženih.

U Kini od 80.552 dijagnostifikovanih, ozdravilo je 53.726 osoba, a umrle su 3.042 osobe.

Poslednji događaji

 • UN su izdale zahtev da se u određivanju karantina poštuju ljudska prava.
 • U Kini su izolovane desetine miliona ljudi. Stanovnici Vuhana, epicentra virusa, kritkovali su zvaničnicu političkog biroa kineske Komunističke partije. Sa prozora svojih stanova žalili su se na neispunjena obećanja vlasti da im donesu namirnice.
 • Seul preti Tokiju uzvratnim merama zbog “iracionalnih” mera karantina koje je Japan uveo svim osobama koji dolaze iz Južne Koreje i Kine.
 • Tajland koji jako zavisi od turizma, nije uveo obavezan karantin ali traži svakodnevnu proveru zdravlja putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.
 • Posle najgore nedelje od 2008. akcije na Vol Stritu juče su izgubile još tri odsto. 
 • Sve evropske berze danas su tokom pre podneva izgubile više od tri odsto vrednosti.
 • Barel nafte Brent je pao ispod simboličnih 50 dolara, prvi put od 2017.
 • Sinoć su Vašington i Rim odobrili hitna sredstva od 8,3 milijarde dolara odnosno 7,5 milijardi dolara da podrže ekonomiju i javne akcije.
 • Virus korona mogao bi da košta 211 milijardi dolara privrede u zoni Azije i Pacifika ove godine, procenjuje agencija S&P Global rejtings (Global Ratings).
 • Molitva petkom u mauzoleju imama Huseina, važnom šiitskom hramu u Iraku otkazana je, prvi put od 2003. godine.
 • Tradicionalna biciklistička trka Milano-San Remo otkazana je a maraton u Parizu odložen za 18. oktobar.
 • Plenarna sednica Evropskog parlamenta premeštena je iz Strazbura u Brisel.
 • Ceremonija Bolivudskih Oskara odložena je na neodređeno vreme.
 • Japan je otkazao ceremoniju odavanja počasti žrtvama zemljotresa i cunamija od 11. marta 2011. godine. 
 • U Egiptu 12 slučajeva zaraženih koronavirusom zabeleženo je na brodu na krstarenju na Nilu. 
 • U Kaliforniji sanitarne vlasti sprovele su testiranje na brodu koji se drži udaljeno od obala da se utvrdi da li putnici i članovi posade imaju virus.
 • U Francuskoj je današnjim dekretom ograničena cena za hidroalkoholne gelove na tri evra za 100 mililitara.

“Batut” savetuje kako da se zaštite od infekcije

Posle registrovanja prvog slučaja oboljevanja od koronavirusa u Srbiji, Institut “Batut” objavio je preporuke za zaštitu od infekcije koronavirusom, dok je Ministarstvo zdravlja objavilo mere koje preduzima sistem zdravstvene zaštite.

Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvima za suvo pranje ruku na bazi alkohola

Pranjem ruku sapunom i vodom, ili čišćenjem ruku sredstvom za suvo pranje na bazi alkohola, može se ubiti virus ukoliko se nalazi na rukama.

Kada prati ruke?

Ruke bi trebalo da prati pre neposrednog kontakta s hranom i pripreme hrane, pre dodirivanja usta, nosa ili očiju i pre kontakta sa bolesnicima.

Takođe, preporučue se pranje ruku posle brisanja nosa, kašljanja ili kijanja, upotrebe toaleta, kontakta sa životinjama, rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija, vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi i kontakta sa bolesnikom. Pranje ruku trebalo bi da traje najmanje 20 sekundi.

Kada kašljete ili kijate pokrijte usta i nos povijenim laktom ili maramicom

Dok kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos maramicom, a potom odmah maramicu bacite u zatvorenu kantu za smeće i operite ruke.

Na taj način se sprečava da se bakterije i virusi šire kroz vazduh i zadržavaju na površinama. Ukoliko kijate ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete, površine ili ljude koje dodirnete.

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta

Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Držite se na odstojanju od jedan do dva metra između sebe i obolele osobe

Kada neko kija ili kašlje, kapljice koje u sebi nose virus mogu da dospeju do vas i da se zarazite.

2 KOMENTARA

 1. Ma ajte molim Vas još jedna suluda zamisao direktorke Doma zdravlja Vlasotince u želji da se medijski eksponira i jelte dokaže kako je savesna. Koja je verovatnoca da se baš u Vlasotincu pojavi istog dana kada se pojavi prvi obobleli u Subotici sumnjivi slucaj i to za novine. Momak čak nije ni imao temperaturu. Potreba za medijskom pažnjom je u pitanju. E ovako se neodgovorno širi panika. Inače to je ona ista direktorka što beše govorila da snajke treba da prime pacijente sa sela da bi hitna stigla do njih, a što smo imali prilike da čitamo u Jugpressu kao i ona ista direktorka koja nije obezbedila kiseonik i sanitet u Crnoj Travi ovog leta kada je preminula devojčica na Vlasinskom jezeru. Direktorka je zaista je slučaj za ozbiljnije novinarsko istraživanje u cilju otkrivanja njenih mahinacija. Pozdrav i nadamo se povratku Doma zdravlja Vlasotince među ugledne ustanove nakon smene aktuelne direktorke i konglomerata od njenih rođaka koje vuče sa sobom počev od izvođača radova na rekonstrukciji zgrade, pa do vozača saniteta

 2. Да ли су отказана путовања деце спортиста са клубовима у иностранство?

Comments are closed.