“Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji…”

1
Foto: screenshot Youtube/Pink

Muškarac iz Subotice (43) prva je obolela osoba u Srbiji od korona virusa, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za medije, a prenosi Blic.

Kako je objavio Blic, muškarac zaražen koronavirusom došao je nedavno iz Mađarske.

Muškarac prema poslednjim informacijama ima temperaturu 37, 4 i oseća se dobro.

Savestan pacijent

Javio se sam zdravstvenoj službi jer je imao temperaturu 37, 4. On je trenutno smešten u izolaciju u bolnici u Subotici.

“Jutros se dobro oseća. Njegova porodica dobro se oseća”, rekao je ministar Lončar.

Lončar je rekao da je muškarac bio savestan, da je čim je posumnjao da je zaražen decu poslao na selo kod babe i dede, a on ostao kod kuće u izolaciji.

“Testirane su sve osobe koje su sa njim bile u kontaktu”, rekao je Lončar i naglasio da je korona virus globalni problem i da nema mesta za paniku.

“On nema tegobe tako da nije komplikovana terapija kod njega. Što se tiče novih terapija, u razgovorima smo da nađemo sve ono što je dalo rezultate kod onih koji su imali virus”, rekao je ministar.

“Nema mesta panici”

“Nema mesta panici. Nema mesta strahu”, rekao je ministar Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za medije povodom prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Srbiji.

“Srbija je spremna apsolutno za ovo. Nastavićemo dalje da vas najtransparentnije obaveštavamo o svemu”, dodao je ministar.

“Svi trebaju da znaju da ovo nije samo problem Srbije, ovo je globalni problem. Ovaj virus nema pasoš i nije mu problem da pređe granicu. Trebalo bi da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope i da je neophodno da se zauzme zajedničji stav jer radi se o globalnom problemu. Dok ne dođe do toga sprovodićemo sve što kaže struka i naša i Svetska zdravstvena organizacija”, rekao je Lončar.

“Aktivni smo i pokušavamo da nađemo rešenje sa ljudima koji već imaju iskustva sa obolenjima i njihovim lečenjem. Učinićemo sve što je do nas i što je dostupno i poznato u svetu, da bude dostupno i svim našim pacijentima”, dodao je ministar zdravlja.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je bitno što smo otkrili prvi slučaj. Iznenađenje je što nije u Beogradu, kako je on očekivao, ali je, kako je rekao, to dokaz da sistem funkcioniše.

“Pacijent se sam javio sa tegobama. Posumnjao je (u koronavirus) jer je imao vrlo sumnjiv kontakt u Mađarskoj. Posle toga je preduzeto je sve što je našim procedurama utvrđeno”, rekao je KOn.

Kon je rekao da se lečenje sprovodi u izolaciji i da se zdravstveni radnici ozbiljno pripremaju za to u smislu korišćenja radne opreme da bi sačuvali sebe.

“Bilo je i u ovoj, i u epidemiji SARS-a oboljevanja zdravstvenih radnika”, rekao je.

On je rekao i da se može očekivati i da se pojave neki drugi slučajevi na nekim drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu koji je najveći.

“Poruka je da nastavljamo život kao i dosad ali i da će pojedini delovi zdravstvenih sistema biti preopterećeni”, objasnio je Kon.

On je rekao da je situacija pod kontrolom.

1 KOMENTAR

  1. Искрено се надам да када је стигао, да се није изљубио са десет чланова фамилије, и да није допутовао аутобусом, или возом. А свакако да се чланови фамилије и путници тог аутобуса, или воза, потом нису разишли по: свадбама, позоришним представама, школским клупама,…

Comments are closed.