U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.699 osoba, od kojih je pozitivno 1.928, dok je 16 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima je 129 pacijenata.

Već danima imamo oko ili iznad 2.000 zaraženih za dan, a juče smo imali tačno 2.000 zaraženih od 12.547 testiranih osoba, dok je 15 osoba preminulo.

Epidemiolozi su zabrinuti zbog visokih epidemijskih brojeva. Upozoravaju da veliki rizik za širenje zaraze predstavljaju gužve u zimskim turističkim centrima.

Mnogi će spojiti vikend sa praznicima i otići na zimovanje, odmor. Lekari pozivaju građane da se pridržavaju propisanih mera gde god da su jer se epidemiji ne nazire kraj.

Pored Beograda, najviše novozaraženih je u Vranju. U tom gradu u osnovnim i srednjim školama više od stotinu zaraženih đaka, zato je preporuka Кriznog štaba da sve srednje i četiri osnovne škole pređu na onlajn nastavu.

Odobrena prva faza proizvodnje vakcine na Torlaku

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu „Torlak“ počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa „sputnjik V“, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Nenad Popović je rekao da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove zadovoljna onim što je videla u „Torlaku“, preneo je RTS.

„Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca, sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana“, rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju Torlak.

Istakao je da prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na „Torlaku“ i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Popović je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na „Torlaku“.

Vakcinacija i tokom praznika

Proces vakcinacije u Srbiji odvijaće se po unapred utvrđenom planu, bez prekida i tokom predstojećih državnih praznika.

Kako su 15. i 16. februar neradni dani zbog obeležavanja Dana državnosti, važno je da građani znaju da to neće odložiti njihov zakazani termin bilo za vakcinaciju ili ravakcinaciju, saopštila je Vlada Srbije.

Druga doza vakcine daje se nakon tri nedelje, a građani će dan ranije biti obavešteni SMS porukom o terminu i mestu revankcinacije. Izuzetno je važno da se svi građani pridržavaju vremena vakcinacije i nikako ne propuste svoj zakazani termin.

Građani koji se još uvek nisu prijavili za vakcinaciju to mogu učiniti i dalje na portalu eUprave www.imunizacija.euprava.gov.rs , ili pozivom na telefon 0800 222 334 svakoga dana od 8 do 20 časova.

Stiže i četvrta vakcina

Premijerka Ana Brnabić kaže da očekuje da do kraja februara Srbija dobije vakcinu i četvrtog porizvođača, britansko-švedske AstrZeneke.

Ona je na TV Pink rekla da se očekuje da će stići između 120.000 i 150.000 doza vakcina tog proizvođača.

Navela je da je revakcinacija sa one koji prime AstraZeneka vakcinu tek posle 12 nedelja.

“Čekamo zvaničnu potvrdu od AstraZeneke”, rekla je Brnabić.

Ivanuša: “Nema uslova za uvođenje kovid pasoša”

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se situacija sa koronom globalno smiruje, ali da se još uvek moramo pridržavati mera.

Marijan Ivanuša je, govoreći o eventualnom uvođenju kovid pasoša, rekao da je stav SZO o toj temi jasan: “Nema uslova za uvođenje pasoša jer nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da vakcina sprečava asimptomatsku zarazu i prenos sa zaražene na nezaraženu osobu”.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da javne zdravstvene mere treba da se baziraju na struci a ne da budu predmet geopolitičkih odluka.

Objašnjava da se mera i dalje treba pridržavati iako je vakcinacija u toku. U tom kontekstu spomenuo je državu Izrael koja je vakcinisala prvom dozom dve trećine stanovnika, ali ima i najviše zaraženih na sto hiljada stanovnika.

“To jeste veliki izazov, jako je teško svim ljudima, dugo traje pandemija, vakcina donosi novu nadu i početkom vakcinacije se ljudi brzo i lako opuste. Vidimo svetlo na kraju tunela ali moramo da ispratimo mere – maska, distanca, još par meseci dok se ne stekne kolektivni imunitet”, naglašava Ivanšua.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.