Koronavirus u Srbiji: Preminulo 38 osoba, više zaraženih nego juče

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.837 osoba, od kojih je pozitivno 1.565 dok je, nažalost, 38 osoba preminulo.

Na respiratorima je 178 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 8.901 testiranih, njih 1.244 je bilo pozitivno, dok je nažalost 41 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 165 pacijenata.

A blok KBC “Dr Dragiša Mišović” vraća se u redovan rad

Đorđe Lalošević, načelnik dijagnostičke radiološke službe u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” navodi da se u B bloku te ustanove trenutno na lečenju nalazi 91 kovid pacijenta od kojih je 23 dece i navodi da A blok Kliničko bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” danas izlazi iz kovid režima, vraća se u redovan rad. 

“Nadam se da će uskoro cela bolnica da postane zelena zona”, navodi Lalošević.

Ističe da se B blok još uvek zbrinjava kovid pacijente i da se u ovom momentu na bolničkom lečenju nalazi 91 pacijent, od kojih je23 dece.

“Broj pacijenata se svakodnevno smanjuje jer mi više ne primamo kovid pacijente”, objašnjava  Lalošević.

Od marta prošle godine kada je krenula epidemija koronavirusa u našoj zemlji do danas na KBC “Dragiša Mišović” zbrinuto je blizu 9.000 obolelih od kovida. Najteži je bio treći talas kada su imali oko 4.000 pacijenata od oktobra prošle godine do maja ove godine. A u četvrtom talasu više od 2.000 pacijenata.

“Treći i četvrti talas bili su izuzetno teški. Imali smo nekad dnevno i 150 pregleda što skenerom, što sa rendgenom. Ti pacijenti koji su uglavnom dolazili kod nas su bili ozbiljni pacijenti. Nažalost neki od njis su i završili tragično”, navodi Lalošević.

Sada je kaže taj broj znatno manji između 30 i 50 pregleda dnevno. 

“Sada na dnevnom nivou radimo između 30 i 50 rendgenskih snimaka pluća. To su pacijenti koji leže koji ne mogu da dođu na skener. Nekoliko puta sam do sada ponavljao da je skener zlatni standard za pregled pluća kod kovid pacijenata, međutim pacijenti koji su pod kiseonikom ili koji su na respiratoru oni apsolutno ne mogu da dođu na skener, ili mogu da dođu uz velike komplikacije, tako da njih u ovom momentu pregledamo rendgenski, pokretnim aparatom”, navodi Lalošević.

Govoreći o posledicama koje kovid ostavlja navodi da lekari još uvek nisu sigurni kakve sve mogu biti.

“Mi još uvek nismo sigurni kakve će posledice da ostavi korona na osobu koju je preležala  – da li su to promene na plućima , to ćem tek videti u narednom periodu. Ali definitivno postoje neke promene koje ostavlja korona i neki moji doktori već imaju taj problem”, objašnjava Lalošević.

Ističe da mnogi ne kovid pacijenti tokom pandemije nisu mogli da dođu na preglede, dijagnostiku, intervencije i da je sada na njih red.

Omikron

Iako raste zabrinutost da bi novi soj koronavirusa – omikron – uskoro mogao da stigne u Srbiju, stručnjaci ukazuju da ne treba paničiti jer još uvek nije poznato da li je virus zarazniji i da li daje težu kliničku sliku.

Štaviše, prvi izveštaji ukazuju da je manje opasan u odnosu na delta soj.

Pooštrene mere na beogradskom aerodromu

Zbog novog soja koronavirusa, omikrona, Institut “Batut” definisao je posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam afričkih zemalja zbog rizika od širenja virusa.

Doktor Raša Milanov iz Sanitarne inspekcije rekao je da su na aerodromu “Nikola Tesla” pooštrene mere i da postoji posebna procedura za putnike koji dolaze iz zemalja gde postoji taj soj u većem obimu.

Svi putnici moraju da imaju ili negativan test na kovid 19, ili dokaz o vakcinaciji, ili potvrdu o preležanoj bolesti u važećem roku. Pored toga, radi se testiranje i na aerodromu i ide se u karantin od 14 dana.

“Putnik kada stigne na aerodrom i kada dođe do pasoške kontrole, biva proveren kroz putnu ispravu, kroz razgovor i, ukoliko dolazi iz ovih zemalja usmerava se ka graničnom sanitarnom inspektoru, koji donosi zapisnik sa izrečenim usmenim rešenjem o određivanju mere karantina”, kaže Milanov, a prenosi RTS.

Ističe da se putnik odmah nakon toga može testirati u zoni tranzita, gde postoji instaliran punkt za testiranje.

“Svakako ima obavezu da se testira u roku od 24 sata od određivanja mere karantina”, rekao je Milanov.

Institut “Batut” predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja novog soja koronavirusa.

Na spisku su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Milanov ističe da za sada ovaj soj nije registrovan u našoj zemlji, ali i da nije bilo putnika iz država sa ovog spiska. Dodaje i da će ukoliko budu dolazili u našu zemlju, to najverovatnije biti preko Aerodroma “Nikola Tesla”.