Fauči: Omikron je manje opasan od delta soja, pokazuju prvi izveštaji

0
Beta/(AP Photo/Alex Brandon)

(Beta-AP) – Doktor Entoni Fauči, infektolog i glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju izjavio je danas da, iako se omikron soj korona virusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja.

On je za Si-En-En (CNN) rekao da je naučnicima potrebno više informacija pre nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja.

Izveštaji iz Južne Afrike, gde se pojavio i gde postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno povećala.

“Za sada, ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni pre nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku, u poredjenju sa delta sojem”, rekao je Fauči.

On je naveo da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nisu američki državljani. 

“Nadajmo se da ćemo uspeti da ukinemo tu zabranu u prilično razumnom vremenskom periodu”, rekao je Fauči i dodao da se svi osećaju loše zbog teškoća sa kojima je suočena Južna Afrika i druge afričke zemlje.

Omikron soj do danas je otkriven u trećini američkih država, uključujući severoistok, jug i zapadnu obalu. Viskonsin i Misuri su medju poslednjim državama u kojima su potvrdjene infekcije novim sojem.

Delta soj je i dalje dominantan u SAD, čineći više od 99 odsto slučajeva zaraze i izazivajući porast hospitalizacija na severu.

Američki zvaničnici i dalje apeluju na ljude da se vakcinišu i prime buster dozu, kao i da nose maske u zatvorenom prostoru jer sve to doprinosi zaštiti od delta soja, ali i od drugih vrsta korona virusa.

U protekle dve godine, od početka pandemije, 780.000 Amerikanaca je umro od kovida-19.  

Broj zaraženih i umrlih su opali za otprilike polovinu od vrhunca delte u avgustu i septembru, ali sa više od 86.000 novih infekcija dnevno, brojke su i dalje visoke.