Koronavirus u Srbiji: Manji redovi ispred kovid ambulanti, “sada smo u petom talasu”, “svako treba da se imunizuje, a ne da čeka da se zarazi”

0
EPA-EFE/Jesus Diges

Epidemijska slika nešto je bolja, sudeći po kovid brojkama Srbija polako izlazi iz maksimuma trenutnog talasa epidemije. Smanjen je broj novozaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji. Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 6.423 osobe, od 20.918 testiranih uzoraka. Zabrinjava veliki broj pacijenata u crvenim zonama, na respiratorima, kao i broj preminulih. Prema poslednjem preseku, od posledica zaraze preminulo je 55 pacijenata. Na bolničkom lečenju nalaze se 4.154 pacijenta, od kojih je 146 na respiratoru. 

Ašanin: “Situacija i dalje nestabilna, 70 odsto kovid pacijenata je nevakcinisano”

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) Milika Ašanin ocenio je danas da je epidemiološka situacija još uvek nestabilna, ali da je značajno bolja i dodao da je više od 70 odsto hospitalizovanih kovid pacijenata nevakcinisano.

Ašanin je za TV Pink rekao da je na beogradskoj Infektivnoj klinici 50 odsto manje pacijenata nego u januaru.

„U kovid bolnici u Batajnici krajem januara je bilo više od 800 pacijenata, a sada za trećinu manje – oko 534 pacijenata, od čega je 54 na intenzivnoj nezi, a 34 na respiratoru“, rekao je direktor UKCS.

On je kazao da među hospitalizovanih dominira starije stanovištvo.

Ašanin je napomenuo da su se za dve godine znatno smanjile kontrole i pregledi nekovid pacijenata.

„Za samo 24 sata na odeljenje kardiologije primljeno je 18 nekovid pacijenata, što je mnogo“, rekao je on.

“Od ponedeljka svi đaci u klupama”: Tim za škole doneo odluku

Od ponedeljka, 21. februara u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, a preneo N1.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u periodu od 9. do 17. februara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.200 (0.42 odsto) obolelih, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid-19 u istom periodu iznosio 4.3 odsto.

Bekić: Manji broj zaražene dece, raspust dao sjajne efekte

Direktor Doma zdravlja “Savski venac” Zoran Bekić rekao je da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena, da kovid brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Ako smo pred raspust imali 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su, kako ističe, sjajni efekti raspusta.

“Prođe puno dana kada ne pošaljemo nijendog pacijenta u bolnicu. Zabrinjava broj umrlih osoba, to su pre svega starije osobe. U ambulantama najčešće viđamo mlado i radno sposobno stanovništvo, a obično nevakcinisane starije osobe imaju teže kliničke slike”, istakao je Bekić.

Bekić ističe da se nalazimo u petom talasu, da brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Ako smo u januaru imali preko 350.000 inficiranih osoba, u februaru gotovo 200.000 – taj trend nekog pada od oko 20 odsto postoji u Domu zdravlja Savski venac“, kaže dr Bekić.

U januaru smo imali između 520 i 650 pregleda, taj broj je sada 480, pada i broj prvih pregleda, sa januarskih 250 spustio se na 150 do 180, dodao je Bekić.

Prema njegovim rečima, broj pozitivnih pacijenata u odnosu na prve preglede, koji je u januaru bio i 70 odsto, sada je spušten na 40 odsto.

Srbija je obezbedila sve mnogo bolje nego druge evropske države, kaže on.

Dr Bekić upozorava da je vakcinacija i dalje usporena u Srbiji.

“Dnevno u poslednjih sedam dana se aplikuje između 1.000 i 3.500 doza, prvih između 150 i 400, drugih između 200 i 800, trećih između 500 i 2.000. U prethodnih sedam dana smo aplikovali 13.850 doza”, izneo je dr Bekić podatak.

Bekić kaže da ćemo vrlo brzo videti šta nas čeka, teško je dati prognozu u vezi sa koronom. Da li će doći stelt, omikron ili neki drugi soj koji će možda da ubrza boj inficiranih, to ćemo da vidimo, napominje Bekić.

“Jedino pravo oružje je vakcina, koja je dostupna, oni koji to nisu učinili neka razimsle još jednom i neka to urade”, zaključio je dr Bekić, a prenosi RTS.

Rekapitulacija

Struka upozorava da to nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika, te da će se realna situacija videti tek za nekoliko dana. 

U cirkulaciji su omikron, njegova podvarijanta stelt, kao i delta soj. Najugroženiji su najstariji građani, ali sve više i deca.

Lekari ponavljaju da je uz poštovanje protivepidemijskih mera i dalje najvažnija vakcinacija.

Imunolog profesor Dušan Popadić naveo je da  svako treba da se imunizuje i da ne čeka da se zarazi.

Objasnio je da je broj infektivnih čestica virusa, na koji nailazimo u okruženju, preveliki i da probija imunitet, kako nakon preležane infekcije, tako i postvakcinalni i da zato dolazi do situacija da neko oboli od kovida i dva puta.