Koronavirus u Srbiji: Kada ćemo zaista moći da odjavimo pandemiju?

0
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Epidemijska situacija, poslednjih dana je stabilna. Broj obolelih i hospitalizovanih osoba se smanjuje.

U Srbiji je epidemijska situacija mirna, ali stručnjaci upozoravaju da još nije kraj pandemije.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su potvrđena 1.354 slučaja zaraze koronavirusom, od 12.677 testiranih uzoraka. Bitku sa kovidom izgubilo je još 12 ljudi. Na respiratorima su 25 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju 648 osoba.

Od početka pandemije, u Srbiji je registrovano 1.986.439 slučajeva koronavirusa od 9.275.301 testiran uzorak. Od posledica infekcije do sada je preminulo 15.862 ljudi. Procenat smrtnosti je 0.80 odsto.

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković rekla je da nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode i veoma restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane. Dodajući da se pribojava da je sve to pomalo preuranjeno.

Ocenjuje da je razlog tome naša želja da se ponašamo kao da se sve vratilo u normalu.

“Ja se i dalje ponašam kao i prvog dana pandemije – nosim dve kape na poslu, dve maske, rukavice i svu zaštitnu opremu. Takođe, na svim javnim mestima i dalje se trudim da poštujem meru nošenja maske jer imam utisak da je nošenje maske u zatvorenom prostoru najviše doprinela od svih mera sprečavanju širenja epidemije”, istakla je Veličkovićeva.