Koronavirus u Srbiji: I dalje mnogo preminulih, “nema opuštanja”, a “što se ministra tiče”…

0
Foto Beta/(Martin Baumann/TASR via AP, File)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.737 osoba, od kojih je pozitivno 2.631 dok je, nažalost, 50 osoba preminulo.

Na respiratorima je 205 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 17.851 testiranih, njih 3.033 bilo pozitivno, dok su nažalost preminule 54 osobe. Na respiratorima je bio 201 pacijenat.

Đerlek: Nema argumenata za opuštanje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je smanjenje broja novoobolelih dobar statistički podatak, ali da još nema dovoljno argumenata za opuštanje, jer imamo 5.400 ljudi u kovid bolnicama, više od 200 pacijenata na respiratorima i dnevno umire između 50 i 60 ljudi.

Dodao je da u narednom periodu predstoje događaji koji predstavljaju epidemiološki rizik.

“To su slave, dva Božića, Nova godina, veliki priliv naših građana koji žive u inostranstvu. Treba sve to, na neki način, preživeti, a da se ne pogorša situacija”, naveo je Đerlek.

Ružić: “Što se mene tiče, raspust počinje 31. decembra”

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da, za sada, 31. decembar ostaje datum početka zimskog raspusta ali i da su moguća “prilagođavanja”.

Komentarišući izjave lekara iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa o potrebi pomeranja početka raspusta na sredinu decembra, Ružić je apelovao da se odluke o tome ne donose u medijima već na sednici štaba.

“Zimski raspust u Srbiji počinje 31. decembra i završava se 24. januara, s tim što u Vojvodini počinje 24. decembra. To piše u našem kalendaru. Što se mene tiče, raspust počinje kada sam rekao, mada se možemo prilagoditi”, kazao je ministar za televiziju Pink.

Ružić je kazao da je procena lekara iz Kriznog štaba “veoma važna” u donošenju konačne odluke o početku raspusta ali i dodao da i učenike treba oceniti i završiti prvo polugodište.

“Stoji konstatacija lekara da u drugoj polovini decembra imamo slave ali imaćemo ih i u januaru. Možemo da razgovaramo na tu temu na sednici Kriznog štaba ali je mnogo važnije kako ćemo primenjivati epidemiološke mere tokom raspusta”, naveo je ministar.

Upitan za slučaj iz Pećinaca gde je nastavnik u lokalnoj osnovnoj školi udario đaka, ministar je kazao da je nastavnik suspendovan i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

“To je neslavan slučaj ali, nažalost, nije jedini. Hiljade i hiljade individua različitog karaktera radi u obrazovanju i u nekim situacijama dođe do tih ekstremnih slučajeva. Nastavnik je suspendovan i biće utvrđeno šta je pozadina takvog ekstremnog čina”, kazao je Ružić.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime