Putin primio eksperimentalnu, nazalnu vakcinu protiv koronavirusa

0
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK

(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u danas da je primio eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv korona virusa, tri dana nakon što je primio dopunsku dozu, dok se Rusija bori sa najgorim talasom infekcija i smrti od početka pandemije.

Rekao je da nije osećao nikakve neprijatne efekte posle uzivanja nazalne vakcine.

Putin je na proleće vakcinisan Sputnjikom V, a u nedelju je primio dopunsku Sputnjik Lajt, koja se daje u jednoj dozi, i rekao da želi da učestvuje u testiranju nazalne verzije Sputnjika V.

Denis Logunov, zamenik direktora ruskog centra za epidemioligiju i mikrobiologiju “Gamaleja” koji je razvio Sputnjik V, rekao je Putinu da nazalna vakcina tek treba da prodje kliničke studije i da se trenutno testira na zaposlenima u centru.

U skladu sa utvrdjenim naučnim protokolima, vakcina će morati da prodje nekoliko faza ispitivanja kako bi se utvrdilo da je bezbedna i efikasna za upotrebu.

Ministarstvo zdravlja Rusije je prošlog meseca dalo zeleno svetlo za testiranja vakcine na 500 volontera.

Putin je danas, na sednici vlade, rekao da su mu nakon šest meseci posle prve vakcine opala antitela i da su mu stručnjaci preporučili revakcinaciju što je i učinio.

Poslednjih nedelja Rusiju je zahvatio najveći porast broja infekcija i smrtnih slučajeva, čemu doprinosi i niska stopa vakcinacije.

Manje od 40 odsto od skoro 146 miliona ljudi u Rusiji je potpuno vakcinisano.

Ruska operativna grupa za korona virus prijavila je danas 33.558 novih infekcija i 1.240 smrtnih slučajeva.