Koronavirus u Srbiji: Danas zaseda Krizni štab, da li će oštrije mere biti produžene?

0

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.912 hospitalizovanih pacijenata, dok se 162 osobe nalaze na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 14 pacijenata preminulo je od kovida 19. Кoronavirus je registrovan kod još 2.809 osoba, od 10.368 testiranih.

Masovna imunizacija se nastavlja širom zemlje. Još 100.000 doza ruske vakcine stiglo je sinoć, dok se očekuje da danas bude isporučeno više od 58.000 doza američke, a u petak i pola miliona kineskih vakcina.

U protekla tri dana inspektori su kontrolisali poštovanje protivepidemijskih mera u više od 12.000 objekata širom zemlje.

Sednica Кriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemiološka situacija u zemlji, biće održana danas u 15 sati, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će pooštrene mere za ovaj vikend dati rezultate i da neće morati da se dalje pooštravaju.

“PROIZVODIĆEMO RUSKU VAKCINU KOD NAS DO KRAJA GODINE”

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da je zaključno sa sinoć pristiglim vakcinama u Srbiju stiglo 293.000 doza ruskih “Sputnjik V” vakcina, a da do kraja godine očekuje početak proizvodnje ruskog cepiva u Srbiji.

“Naši bi kapaciteti (za proizvodnju) bili do 20 miliona, sve što je preko pet ili šest miliona doza bi podelili našim prijateljima u regionu. U ovom trenutku imama 2,66 miliona vakcina… tako da računajte da smo obezbedili vakcinciju i revakcinaciju za 1,4 miliona ljudi. To je realno više od 20 odsto stanovništva, sigurno preko 25 odsto punoletnog stanovništva”, rekao je Vučić.

On je nakon što je dočekao još 100.000 ruskih vakcina  na aerodromu “Nikola Tesla” objasnio da je poslednja pošiljka po sastavu namenjene ljudima koji treba da prime drugu dozu, koja će početi “koliko od sutra”.

Dodao je i da je ugovoreno dva miliona ruske vakcine, još dva miliona “Sinofarmovog” cepiva, milion i po Moderninog medicinskog rešenja.

Komentarišući najave da će EU zabraniti izvoz vakcina, Vučić je rekao da Srbija neće biti obuhvaćena restrikcijama. 

“Kada sam govorio o bogatim zemljama, rekao sam istinu. Neke zemlje su naručile sedam puta više vakcina nego što imaju stanovnika… To ima smisla samo da svi drugi ne mogu da dobiju. Mi smo pokazali da ne morate da budete bogati, ali da imate političke prijatelje, da vodite slobodarsku nezavisnu politiku, i da imate prijatelje koje žele da pomognu”, kazao je predsednik.