Koronavirus u Srbiji: Crni rekord, kovid propusnice i dalje “tema razgovora”, sve više zaraženih u školskom sistemu

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 26.292 osoba, od kojih je pozitivno 8.467 dok je, nažalost, 45 osoba preminulo.

Na respiratorima je 251 pacijenat.

Podsetimo, juče je od ukupno 16.449 testiranih, njih 4.103 je bilo pozitivno, dok je nažalost 19 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 108 pacijenata.

Korona u školskom sistemu? Zaraženo 1,8 odsto zaposlenih i 1,4 odsto učenika

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je korona virusom u Srbiji trenutno zaraženo 1,4 odsto učenika i 1,8 odsto zaposlenih u prosveti.

Ružić je rekao novinarima u Merošini da u 74 odsto škola nema nijednog odeljenja ni sa jednim zaraženim učenikom i dodao da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa.

On je rekao da se beleži “blago ohrabrenje” ove nedelje u odnosu na prošlu jer je duplo manje jedinica lokalne samouprave u kojima su srednje škole i završni razredi osnovne škole na kombinovanom modelu nastave.

“Prošle nedelje su po to tom modelu radile škole u 48 jedinica lokalne samouprave, a ove nedelje u 25”, kazao je Ružić prilikom polaganja kamena temeljca novog vrtića u Merošini.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete svakodnevno analizira epidemilošku situaciju zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije Batut i pokušava da omogući da što više škola radi po neposrednom modelu.

Govoreći o tome da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa, Ružić je kazao da misli da je mnogo važnije šta se dešava van škola i obrazovnog sistema.

“Red je da na Kriznom štabu donesemo neke odluke i mere koje će praktično sprečiti dalje širenje virusa. Bez obzira da li se radi o Merošini, Nišu, Prokuplju, Kuršumliji, znate koliko imamo proslava punoletstva, svadbi, znate da li rade klubovi i kafići”, naveo je Ružić.

Ocenio je da ukoliko se to dovede u red “i ukoliko se vakcinišemo”, onda je moguće da postoji jedna zdravija i normalnija atmosfera.

Ružić je kazao da se nada da neće biti eskalacije broja obolelih u nekim narednim danima i podsetio da visokoškolske ustanove imaju autonomiju da opredele model po kojem će započeti novu školsku godinu.

Interes je, rekao je, da nastava teče što redovnije, a njegovo je mišljenje da je kombinovani model sada najadekvatniji.

Brnabić o kovid propusnicama: “Još razgovaramo da li ćemo ići na to”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da je “sve spremljeno za kovid propusnice ali da se razgovara još o tome da li ćemo ići na to”.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska sanitarne deponije “Vinča” izjavila da će one “možda biti uvedene i da se razmišlja o tome”.

“Kovid propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije. Kovid propusnice su samo način da nekako motivišete mlade ljude da se vakcinišu, ništa više od toga. Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija”, rekla je Brnabić.