Novi koronavirus ne pokazuje znake povlačenja, o čemu svedoče novi slučajevi zaraze u više evropskih zemalja u nedelju, uprkos naporima vlasti da njegovo širenje zaustave.

Zdravstveni radnici zabeležili su više novih slučajeva u nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Italiju, gde je ukupan broj zaraženih porastao na 1.128, a umrlo je 29 osoba.

Luksembourg je poslednja u nizu evropskih zemalja u kojoj je potvrđen prvi slučaj novog koronavirusa. Reč je o četrdesetogodišnjaku koji je početkom nedelje stigao kući iz Italije, preko aerodroma u Šarlroa, izvestila je luksemburška ministarka zdravlja Polet Lener, dodavši da se on prilično dobro oseća.

Iz nemačkog Instituta Robert Koh u nedelju ujutru su objavili da se broj novozaraženih u Nemačkoj udvostručio sa 66 na 117 slučajeva.

I Finska je u nedelju saopštila da postoji peti slučaj zaraze koronavirusom. Novozaraženi su jedan učenik i jedan penzioner. Obojica su bili u bliskom kontaktu s inficiranom ženom koja je doputovala iz italije.

U Švedskoj je do sada registrovano 13 slučajeva, u Norveškoj 15, a u Danskoj tri.

Broj novozaraženih se povećava uprkos tome što su vlasti nekih država odložile ili otkazale više važnih događaja u Evropi. Među njima su Ženevski sajam automobila, Berlinski turistički sajam ITB, Milanski sajam nameštaja i Svetski kongres o pokretnim telekomunikacijama u Barseloni.

Iransko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je još jedanaest osoba umrlo od posledica koronavirusa. Ukupno su u zemlji do sada umrle 54 osobe, što je najveći broj preminulih od koronavirusa posle Kine.

U nedelju je u 64 zemlje sveta zabeleženo 87.565 zaraženih koronavirusom, od posledica zaraze do sada je umrlo 2.990 osoba, prenosi France presse pozivajući se na zvanične podatke objavljene u 12 sati.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.