Korona u beogradskoj osnovnoj školi: Čak 20 učenika i nastavnika zaraženo nakon ekskurzije, direktor tvrdi da bi im “propao novac da nisu otišli”

0
Foto: Igor Pavićević

Učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole “Milan Rakić” na Novom Beogradu, njih najmanje 18, zaraženi su koronavirusom nakon povratka sa rekreativne nastave na Divčibarima, na koji su otišli neposredno pred početak škole. Takođe. zaražene su i dve učiteljice, prenosi Blic.

Rekreativna nastava održana je od 22. do 29. avgusta, a samo dan nakon povratka đacima je potvrđen virus u kovid ambulanti u Bloku 44, prenose beogradski mediji.

“Mnogo je zaraženih. Sadašnji bilans je 43 zaraženih i tri učiteljice. Deca su se vratila u nedelju uveče, a već u ponedeljak je bio haos ispred kovid ambulante u Bloku 44. Testirani su i pozitivni su, a imaju svega devet i 10 godina”, priča jedan od roditelja.

Direktor škole Duško Vitomirović potvrdio je da su se deca vratila zaražena sa Divčibara, ali tvrdi da je broj zaraženih manji, odnosno 18 učenika i dve učiteljice. Na pitanje čemu rekreativna nastava pred sam početak škole i u vreme kada virus bukti, Vitomirović kaže da bi im propao novac da nisu sada otišli.

“Na tu rekreativnu je trebalo da idu još prošle godine ali je zbog korone sve stopirano. Roditelji su mogli da odbiju, ali nisu. Savet roditelja je prihvatio da se ide na rekreativnu, deca su pregledana u Domu zdravlja pre puta i jedan lekar je išao sa njima”, kaže Vitomirović.

On ističe da su sva zaražena deca dobro, uglavnom bez simptoma, a da su zaražene učiteljice prošle asimptomatski.

“Svi su dobro. Učiteljice sede kod kuće i nemaju nikakve simptome. Škola radi normalno jer su deca koja su zaražena u izolaciji do srede i sa njima niko drugi nije bio u kontaktu”, navodi direktor.