Korisnici kao najveći dobitnici mobilnih plaćanja

  Piše Nikola Mehandžić, direktor za poslovni razvoj za tržište Zapadnog Balkana u kompaniji Mastercard

  0
  Foto: Mastercard

  Beskontaktno plaćanje mobilnim telefonom putem NFC tehnologije na prvom mestu je praktično, baš kao i kada koristite svoju platnu karticu, a pritom je i sigurno. Velika prednost je u tome što više ne morate da nosite novčanik ili gotovinu, jer kada imate mobilni telefon uz sebe, imate sve što vam je potrebno za završavanje svakodnevnih obaveza. Mobilni telefoni nude viši nivo sigurnosti, jer omogućavaju napredan, biometrijski način autentifikacije za korisnika koji na taj način odobrava zaduženje svog računa. Ne zaboravimo da veliki broj korisnika novih modela telefona već svakodnevno koristi biometriju, na primer prepoznavanje otiska prsta, lica ili neki treći način putem koga otključavaju svoj telefon ili aktiviraju različite funkcije na njemu.

  Apple Pay, siguran, jednostavan i zaštićen način plaćanja konačno je došao u Srbiju i postao dostupan svim korisnicima Mastercard kartica koji su klijenti ProCredit, a uskoro i OTP banke. Srpski korisnici su tako dobili mogućnost da koristeći Apple Pay servis putem svog mobilnog telefona ili drugog povezanog uređaja beskontaktno plate u fizičkoj prodavnici, ali i da kupuju online. Apple Pay i mobilna plaćanja koja koriste NFC tehnologiju evolucija su iskustva plaćanja na koje su naši korisnici već navikli u prethodnom periodu, plaćajući beskontaktno platnim karticama.

  Prednosti plaćanja putem Apple Pay-a nalaze se u njegovim osnovnim karakteristikama, a to su pre svega besprekorno korisničko iskustvo, kao i visok nivo zaštite i bezbednosti podataka korisnika prilikom plaćanja, koje obezbeđuju inovativne tehnologije kompanija kao što su Apple i Mastercard, te MDES tehnologija tokenizacije kojom kompanija Mastercard štiti svaku transakciju, bilo da se ona dešava online ili na fizičkom prodajnom mestu.

  Ko najviše dobija uvođenjem novih servisa za plaćanje poput Apple Pay-a? Definitivno korisnici koji sve više imaju potrebu da plate sigurno, bilo kada i bilo gde, a Mastercard kao vodeća tehnološka kompanija u platnoj industriji koristi globalno proverena rešenja, što korisnicima daje sigurnost da će njihova plaćanja biti brza i bezbedna.