Na inicijativu udruženja pacijenata koja vode borbu protiv hepatitisa, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održan je stručni skup na kome su predstavljeni pozitivni pomaci na polju kreiranja zdravstvene politike o lečenju hepatitisa C.

Učesnici skupa pod nazivom „Korak dalje u lečenju hepatitisa C“ složili su se da je u prethodnih godinu dana ostvaren važan pomak u lečenju hepatitisa C (HCV), zahvaljujući činjenici da su inovativni lekovi, koji omogućavaju potpuno izlečenje hepatitisa C kao hronične infektivne bolesti, postali dostupni određenom broju obolelih.

Virusni hepatitis predstavlja pretnju po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija podržala strategiju za virusne hepatitise 2016–2021. koja poziva na eliminaciju virusnih hepatitisa kao značajne javno zdravstvene pretnje do 2030. godine.

Globalna eliminacija hepatitisa C nije lako ostvarljiv cilj, pa mnoge zemlje uvode koncept mikroeliminacije HCV, što podrazumeva lečenje unutar specifičnih grupa pacijenata. Ova praksa se uspešno pokazala i u zemljama okruženja. Stoga stručna tela u Srbiji predlažu da se mikroeliminacija primenjuje na obolele od hemofilije i bubrežne bolesnike na hemodijalizi, koji su pod stalnom kontrolom u okviru zdravstvenog sistema, a sticajem okolnosti su ovim virusom inficirani tokom godina lečenja.  

Koncept mikroeliminacije HCV u Srbiji podržalo je i Ministarstvo zdravlja, koje aktivno radi na pripremi Strategije i Nacionalnog programa za lečenje hepatitisa.

„Radne grupe Ministarstva zdravlja pripremaju Strategiju i Nacionalni program za lečenje hepatitisa, a nacrt ovih važnih strateških dokumenata je u završnoj fazi, što predstavlja značajan korak napred u naporima za rešavanje pitanja ove hronične zarazne bolesti koja predstavlja ozbiljnu pretnju javnom zdravlju. Od prošle godine, Ministarstvo i Republički fond za zdravstveno osiguranje su omogućili lečenje savremenom terapijom za određeni broj pacijenata, a taj broj odnedavno uvećavamo svakog meseca“, naglasila je dr Danijela Urošević, pomoćnik ministra zdravlja.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima na usvajanju konceptamikroeliminacije hepatitisa C u Srbiji,doc. dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije i član Radne grupe Ministarstva zdravlja za virusne bolesti jetre, izrazila je zadovoljstvo postignutim stepenom razumevanja i iznela zajednički predlog predstavnika stručnih republičkih komisija i udruženja pacijenata da se razmotri mogućnost relaksiranja kriterijuma za uvođenje savremene terapije u okviru mikroeliminacije hepatitisa C kod grupa pacijenata sa hemofilijom i na dijalizi.

 „Savremena terapijska metoda u formi direktno delujućih antivirusnih lekova predstavlja izuzetan proboj na polju lečenja hepatitisa kao zarazne bolesti. Dosadašnji rezultati pokazuju veliku uspešnost efekata terapije, a na osnovu stručnih analiza predviđamo da će strateški pristup daljem lečenju hepatitisa C kroz koncept mikroeliminacije imati opipljive rezultate i za ove grupe pacijenata i za čitav zdravstveni sistem“, rekla je doc. dr Milošević.

Predstavljajući godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ o hepatitisu, specijalista epidemiologije prim. mr sc. med. dr Violeta Rakić iznela je podatak da je u 2018. prijavljen manji broj slučajeva virusnog hepatitisa C u odnosu na prethodnu godinu.

Udruženja obolelih od hepatitisa C, u okviru kampanje „Skriveni u javnosti“ prethodnih pola godine ulažu zajedničke napore kako bi se podigla svest javnosti o ovoj bolesti.

„Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos, Udruženje hemofiličara Srbije i Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, zajedno sa lekarima koji pružaju nesebičnu stručnu podršku,   nastavljaju zajedničke aktivnosti sa ciljem da javnost upoznaju sa svim izazovima različitih grupa obolelih od hepatitisa C i doprinesu zaustavljanju širenja infekcije hepatitisa C u Srbiji“, istakao je Pavle Živković, u ime Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.