Novi saziv Hrvatskog sabora konstituisan je danas pod pojačanim epidemiološkim merama zbog koronavirusa i prvi put bez prisustva predsednika države.

Sabor je konstituisan izborom predsednika, a na to mesto ponovo je izabran Gordan Jandroković iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Poslanici su nosili zaštitne maske i bili raspoređeni po dvorani, galeriji i sporednim prostorijama kako bi se održao potreban razmak.

Na prvoj sednici Sabora nije bio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, što je izazvalo kritike dela javnosti, budući da su dosadašnji predsednici dolazili na konstituisanje parlamenta.

On je putem Fejsbuka naveo da je razlog da ne dođe na sednicu „isključivo u domenu njegovog shvatanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja nezavisnosti o Predsedniku“.

„To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamerno prema Saboru“, napisao je Milanović.

Sabor je na sednici izabrao i potpredsednike i većinu članova odbora važnih za rad.

Neslaganja je bilo kod izbora potpredsednika Sabora koji se , inače, biraju dogovorom vlasti i opozicije, odnosno uobičajeno nema glasova protiv.

Poslanica zeleno-leve platforme „Možemo“ Katarina Peović iz Radničke fronte jedina je glasala protiv Miroslava Škore iz desničarskog Domovinskg pokreta za potpredsednika Sabora, dok je više poslanika opozicije iz stranaka levog centra bilo suzdržano ili nije glasalo.

On je, ipak, prošao s podrškom 110 poslanika, dok je ostalih četvoro potpredsednika dobilo između 134 i 143 glasa i bez glasova protiv.

Peović je ranije rekla da će glasati protiv Škore, jer to znači „glasati protiv politika koje napadaju reproduktivna prava žena, radnike i radnička prava, politike protiv nacionalnih manjina, LGBTQ+ osoba“.

Na parlamentarnim izborima 5. jula, od ukupno 151 poslaničkog mesta, HDZ je osvojio 66 mandata, a koalicija levog centar Restart, koju prevodi Socijaldemokratska partija, 41 mandat. Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret sa 16 mandata.

Konzervativna stranka bliska Katoličkoj crkvi, Most ima osam mandata, a zeleno-leva koalicija Možemo sedam mandata.

Liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom ima tri mandata, i po jedan mandat Hrvatska narodna stranka (HNS) i Reformisti.

Tu je i osam poslanika manjina, od kojih su tri srpska iz Samostalne demokratske srpske stranke – Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poverio je mandat za sastav nove vlade dosadašnjem premijeru i lideru HDZ Andreju Plenkoviću pošto mu je on predočio potpise podrške većine poslanika, odnosno njih 76.

Vlada bi trebalo da bude potvrđena sutra na sednici Sabora, kada će Plenković predstaviti program.

Uz 66 izabranih poslanika sa liste HDZ, Plenkoviću je podršku za sastav vlade dalo i osam poslanika nacionalnih manjina, kao i po jedan poslanik Hrvatske narodne stranke i Reformista.

Buduća vlada imaće 16 ministarstava umesto dosadašnjih 20, kao i četiri potpredsednika, među kojima će biti predstavnik srpske manjine Boris Milošević.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.