Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić juče je izjavio da su „pogrešni protokoli testiranja u zelenim zonama, loše organizovana rotacija radnika u crvenoj zoni i nedostatak opreme u prvom talasu pandemije koronavirusa doveli do toga da imamo više od 70 preminuih zdravstvenih radnika, kao i da je organizacija zdravstvene zaštite tokom epidemije bila katastrofalna“.

On je tada takođe poručio da je „jako teško doći do podataka o broju obolelih i preminulih u zdravstvu“ i optužio Krizni štab, Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja kao glavne krivce za „sve greške koje su napravljene tokom epidemije“.

Danas je usledila reakcija epidemiologa i člana Kriznog štaba za suzbijanje zaraze koronavirusa dr Predraga Kona, koji je rekao da da je to veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti, ali da „ima saznanja u okviru nekih klinika da je do zaražavanja došlo uglavnom izvan bolnica.

„To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza“, rekao je dr Kon, a prenosi portal Nova.rs.

On je takođe naglasio da trenutna saznajnja nisu dovoljna i da je zbog toga potreban ozbiljan pristup ovoj temi.

Ubrzo je usledio odgovor dr Panića, koji je reagovao emotivno i dr Konu poručio da „će ga sigurno smestiti u osuđeničku stolicu kako bi obrazložio sve što je do sada izjavio i šta je radio prethodnih deset meseci“.

„Možete da mu poručite da sam mu to obećao – on i ja. Strašne stvari. Odgovaraće, sigurno, ne samo za živote lekara, odgovaraće za živote svih građana Srbije“, rekao je dr Panić u intervjuu za portal Nova.rs.

„Doktru Konu da bude jasno, da sedi sa ljudima koji su najverovatnije, a dokazaće se to, učinili teško krivično delo ugrožavanja zdravlja i života građana Srbije, time što su lažiranim podacima dovodili u zabludu epidemiologe i sve lekare u Kriznom štabu“, dodao je on.

Dr Kon je potom na svom Fejbuk provilu pokušao dao obrzloži svoju prethodnu izjavu.

„Utvrđeno je u nekim slučajevima da je do zaražavanja zdravstvenih radnika dolazilo prilikom pauza za kafu, međutim izuzetno je malo verovatno da se neko od preminulih lekara baš na taj način zarazio“, naveo je dr Kon na Fejsbuku.

Kon je naveo da je, osim „naslova intervjua koji može da dovede čitaoce u zabludu, ostalo do sada tačno preneto, mada je najavljeno da će intervju da se obimnije postavi“.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-novogodisnji-dvobroj-nedeljnika-br-468-469/

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.