Kongres SAD uskoro o optužbama protiv dva Trampova saradnika: Nastavak istrage o neredima 6. januara kod Kapitola

0
EPA-EFE/Chip Somodevilla / POOL

(Beta-AFP) – Komitet američkog Kongresa koji istražuje nerede na Kapitol hilu 6. januara 2021, saopštio je da će iduće nedelje na sastanku odlučiti da li će tužilaštvu predložiti pokretanje krivičnog postupka protiv saradnika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog odbijanja da svedoče u istrazi.

Na meti eventualnog krivičnog postupka je Den Skavino, jedan od bliskih Trampovih savetnika, koji je bio zadužen za društvene mreže tadašnjeg predsednika SAD.

Veruje se da je Skavino bio sa Trampom 5. januara 2021, kada se razgovaralo o tome kako da se ubede članovi Kongresa da ne potvrde pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima održanim u novembru 2020. godine.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. pokušale da blokiraju sednicu Kongresu na kojoj je potvrđena Bajdenova pobeda. Nekoliko stotina njih, osuđujući navodnu prevaru tokom predsedničkih izbora, nasilno je ušlo u Kapitol hil, izazivajući nerede.

Uprkos sudskom pozivu, Skavino je odbio da svedoči pred kongresnom komisijom zaduženom za rasvetljavanje uloge Donalda Trampa u neredima.

Drugo ime ciljano u eventualnom krivičnom postupku je, kako se navodi, Piter Naravo ekonomski savetnik bivšeg američkog predsednika. Prema navodima Kongresa, Navaro nije krio svoju ulogu u Trampovim manevrima za poništavanje izbornih rezultata.

Ukoliko se na sastanku Komiteta u ponedeljak preporuči pokretanje krivičnog postupka protiv Skavina i Navara, slučaj će biti predat saveznim tužiocima koji će odlučiti o podizanju optužnice za pokušaj ometanje istrage u Kongresu.

Kongresna komisija je već ranije preporučila pravnu akciju protiv bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa Marka Medouza i bivšeg savetnika Stiva Benona.