Kon: “U Italiji to sad zovu srpski virus. Sve su to verovanja da imaju mutacije, ali nije to dokazano…”

1
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za TV Prva da mi već imamo rezultate odgovornog ponašanja, inače bi imali nagli porast zaraženih naročito u Beogradu.

Kon ističe da na početku pandemije nije bilo nagađanja da virus ima slabije dejstvo na trudnice, povodom informacije da su preminule još jedna trudnica i njena beba.

“Nismo nagađali, nego koristili iskustva i podatke iz Kine. Ti podaci i dan danas su ostali, još uvek je retkost… Ali ova tragedija koja izazova žaljenje je nešto što opominje. Nisu ni trudnice pošteđene. Nijedno po uzrastu grupisano stanovništvo nije pošteđeno. Ukupno, za sve ovo vreme nije bilo toliko ozbiljnih situacija, sad odjednom vidimo tri tragična završetka za trudnice”, rekao je Kon, prenosi B92.

Utisak je da je virus podložan promeni.

“Imate teške slučajeve i kod mlađih. Na ukupnom broju slučajeva vidite da se zaražavanje pomerilo ka većem broju mlađih”, rekao je Kon u emisiji 150 minuta na TV Prva.

“U Italiji to sad zovu srpski virus, kao što smo mi na početku zvali virus iz Milana ili Švajcarski. Sve su to zamisli, verovanja da imaju neke mutacije ili da su posebno sposobni za prenošenje. Nije to dokazano”, rekao je on.

Slabija sposobnost prenošenja tokom leta nije pomogla na slavljima, tamo gde je jači govor, i veće je prenošenje nego inače.

“Tu se javljaju i superprenosioci, koji komuniciraju sa jako puno ljudi. Ako ne prepozanju da su zaraženi, preneće na jako veliki broj ljudi”, istakao je Kon.

Ponavlja da je važno da svi nosimo maske jer smo tako svi i najzaštićeniji.

Mere i promenjena svest ljudi već daju rezultate.

“Mi već osećamo efekte odgovornog ponašanja, inače bi imali nagli porast naročito u Beogradu. Vidimo zaranljenje, nema eksplozivnog punjenja bolnica, imamo i otpuste. Polako se stabilizuje stanje, u i dalje vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji. Moramo da naučimo da više nikada ne smemo da se opustimo u pandemiji”, kaže Kon, povaljajući da je pandemija jedna vanredna prirodna katastrofa. “Razara ekonomiju, ubija ljude i izaziva depresivne reakcije ljudi…”

1 KOMENTAR

Comments are closed.