Kon: “Tužan sam jer kovid propusnice nisu dovoljne, medicinski deo je predlagao oštrije mere…”

0
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pozdravlja uvođenje kovid propusnica, ali je naveo da su morale ranije da budu uvedene i da je “nezadovoljan i tužan jer ne misli da će to biti dovoljno”, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone još ranije predlagao oštrije mere.

“Epidemiološka situacija se razvila u praktično katastrofalnu, jer nigde nemao siguran ležaj baš potpuno za pacijente, dakle moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor. Situacija je jako, jako loša”, rekao je Kon za TV Prva.

Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa, rekao je i da očito nema brzog načina da se poveća broj vakcinisanih građana u Srbiji, kako bi stekli kolektivni imunitet.

“Mi smo tražili da se sve praktično što radi zatvori u 17.00 – prevenstevno prodavnice, tržni centri, kafići, i da bude otvoreni objekti za namirnice, lekove i gorivo. Takođe i zabranu javnog okupljanja iznad pet lica”, rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

Kako je rekao, medicinski deo tražio je i da se “snažno radi na vakcinaciji”, u čemu se jedino saglasio sa ostalim članovima Kriznog štaba, jer je jedni izlaz iz ove situacije masovna vakcinacija.

Govoreći o kovid propusnicama, on je rekao da je neophodno pooštravanje kontrole, a kako je dodao, medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da bude javno objavljivano ko krši mere.

On je naglasio da su “motor” svake respiratorne epidemije kolektivi – školski, radni, sportski, slavlja, svadbe, noćni klubovi…