Kon o proslavi Svetog Nikole i Nove godine: “Sve prepušteno nekoj savesti, proslaviti što mirnije…”

1
Foto Igor Pavićević

“Mislim da su to dobre želje i namere, ali mislim da nema šanse. Nije lako ovo komunicirati i svako oseća težinu svake izgovorene reči. Treba da se spusti ta kriva dovoljno da bismo govorili o popuštanju mera”, ovako je eventualno popušanje mera prokomentarisao Epidemiolog Predrag Kon.

Govoreći o merama Kon je za TV Pink rekao da postoje drugačiji aspekti, ali se na kraju svi iz Kriznog štaba slože.

“Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno. Mi sa pozicije lekara ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima i ne možemo da se saglasimo da je to važnije od čuvanja života”, rekao je Kon.

Na tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da će se pred Novu godinu otvoriti butici, naš stručnjak stavio je tačku i rekao da je to malo izvesno da će se desiti.

“Dobro je to što se zaravnjuje i što se spušta. Epidemiološka situacija je i dalje vanredna. Bolnice su dupke pune. Nismo došli do balansa da je otpust i prijem na jednakom nivou”, kazao je epidemiolog Predrag Kon i naglasio da je situacija esktremno složena zbog toga što je zdravstveni sistem predugo prenapregnut.

On je istakao da će ovaj period duže trajati nego što bi voleli, jer kriva ne silazi tako lako.

“Sad se pokušava sa oksigenom terapijom što duže. To je način da se davanjem kiseonika u što većim količinama oporavi što više pacijent pre nego što se stavi na respirator”, istakao je Kon i dodao da ima još mesta za one koji bi na intenzivnu negu.

Kon je naveo da su želje i da sve stane i ponovio je da je glavni protivnik virus. On se osvrnuo i na planiranje proslave Nove godine.

“Različite su reakcije. Ne mogu da razumem da neko želi da zatvori oči pred virusom. Ne mogu da se postavim kao neki protivnik tim ljudima, ja želim i njih da zaštitim, a to su zabrane. Situacija je kompleksna, a pogotovo što se to dešava svuda na svetu – negde oštrije, negde manje oštre”, navodi epidemiolog.

Govoreći o slavama i izazovima za vikend što se tiče Svetog Nikole Kon kaže da i Krizni štab reflektuje različita mišljenja u narodu.

“U ovoj situaciji jasno je da je sve prepušteno nekoj savesti. Svima koji praznuju želim da svog zaštitnika proslave što mirnije. Svako slavlje treba da bude takvo da ne dođe do zaražavanja”, kaže dr Kon.

1 KOMENTAR

  1. “Na tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da će se pred Novu godinu otvoriti butici, naš stručnjak stavio je tačku i rekao da je to malo izvesno da će se desiti.” mislite, tačku i još dve posle nje?

Comments are closed.