Komunistkinja koja je dobila izbore u Gracu: “Jugoslavija je bila moj ideal, raspala se na najtužniji mogući način. Tito bio okvir koji je sve povezao”

0
Printscreen/YouTube/ORF Fan

Građani Graca, drugog najvećeg grada u Austriji, svojim glasovima izazvali su politički potres. Naime, na lokalnim izborima u Gracu najviše glasova je osvojila Komunistička partija Austrije (KPÖ), čak 28,9 posto, što je povećanje od 8,6 odsto.

Kandidatkinja komunista Elke Kar (59) rekla je nakon pobede da ankete nisu predviđale takav uspeh i njegovi su „razmeri više nego neočekivani“.

„Neki daju obećanja u nedeljama pre izbora. Mi smo pak tu svakog dana, već godinama, za ljude, posebno za one najsiromašnije“, rekla je ona tumačeći takav uspeh.

U razgovoru za RTL Direkt, koji prenosi portal index.hr, govorila je o Titu i Jugoslaviji, kao i o sebi i odnosu s građanima.

„Moj broj telefona je isti od 2005. Imam staru Nokiju sa tastaturom, ne pametan telefon, ali već 16 godina to radim, na svaki poziv odgovaram, ako ne mogu sada, onda ih nazovem, odgovaram na svaki SMS. Naravno, ne mogu svakome da pomognem, ali barem ih poslušam, možda im malo podignem moral, da znaju da je nekome stalo. Mislim da je to jako važno“, rekla je.

Nema kaže ništa zajedničko sa Staljinom, ali bliske su joj Marksove ideje.

„Postoji jedna pesma Džona Lenona – ‘Working Class Hero’, to je meni bila glavna motivacija da ljudi, nezavisno odakle su, da li su muškarac ili žena, imaju jednake mogućnosti. Trebalo bi da izbegavamo nepravednost, jer postoje ljudi koji već od rođenja imaju ograničene šanse u životu, njihove šanse nisu jednake“, pojasnila je.

„Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od detinjstva, nekoliko puta sam još kao dete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao. Meni se čini da za vreme Jugoslavije nije bilo toliko bitno da li si Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, jer je postojao okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Od svih bivših socijalističkih država u ovom delu Evrope, za mene je Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu“, rekla je buduća gradonačelnica Graca, koja je odmah najavila da se neće kandidovati na sledećim izborima.