Komunisti osvajaju Grac: Politički zemljotres u drugom najvećem austrijskom gradu

0

Na lokalnim izborima u Gracu, glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerske, dogodio se politički zemljotres, pošto je Komunistička partija Austrije (KPO) izborila jasnu pobedu.

U Grazu je na pomolu veliki politički preokret. Naime, prema prvim projekcijama na lokalnim izborima u drugom najvećem austrijskom gradu vodi KPÖ – Komunistička partija Austrije – koja je osvojila 29,3 posto glasova, čak 9 posto više nego 2017. godine, prenosi Kronen Zeitung.

Time je preuzela prvo mesto u ovom gradu.

Inače KPO je samo u Gracu imala svoje odbornike, a na nivou Austrije ta stranka poslednjih decenija nije bila u stanju ni približno da dostigne cenzus.

Na drugom mestu je Narodna partija Austrije (OVP) sa 26 odsto glasova, što je za 12 odsto manje nego na izborima 2017. godine.

Na trećem mestu su Zeleni sa 17 odsto glasova, a na četvrtoj poziji je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 9,8 odsto glasova.

U gradsku skupštinu ući će još i stranka Neos.

Na osnovu ovih rezultata Elke Kar bi mogla postati prva komunistička gradonačelnica u Austriji.

“Biti gradonačelnik nije bilo u mojim životnim planovima”, rekla je Kar u prvoj reakciji i istakla da može zamisliti koaliciju sa Zelenima i SPO.

Dosadašnji gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl, koji je upravljao gradom 18 godina, rekao je da ga boli najgori rezultat koji je njegova stranka ostvarila ikada u tom gradu.