Kompanija MK Fintel Wind je zvanično pustila u rad svoj treći, ujedno i najveći vetropark – „Košava“ u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 MW, što znači da ovaj vetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

„Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Tiziano Giovannetti, i dodao, „Sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija. Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta. “

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se investitorima, porodicama Đovaneti i Kostić, na velikoj energiji koju su uložili u razvoj vetro-energetskog sektora u Srbiji. „Srećan sam što sam danas čuo za veoma ambiciozne planove MK Fintel Wind-a koji su ohrabrenje za ministarstvo i čitavu Srbiju. Mi smo sa 370 MW koje smo stavili na mreže 2018. i 2019. apsolutni broj jedan u regionu. Činjenica da danas imamo 400 MW iz energije vetra i preko 500 MW iz obnovljivih novih projekata je dokaz da ozbiljno razumemo šta se dešava u energetskom svetu i segmentu globalnih klimatskih promena“, zaključio je ministar Antić.

Kompanija MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vetropark „Kula“, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi „La Piccolina“, ukupne snage od 6,6 MW. Sa pokretanjem vetroparka „Košava“ ukupno oko 60.000 domaćinstava je pokriveno „zelenom“ strujom. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede. Dodatno, MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Republike Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Kompanija MK Fintel Wind, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese  stabilnosti energetskog sistema Srbije.

Partneri kompanije Fintel Wind na izgradnji vetroparka „Košava“ bile su Erste banka, UNICredit Banka, Development Bank of Austria, kao i AIK banka. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.