Komisija za istraživanje ubistva novinara: Zaprepašćeni smo podmuklim napadom Branke Prpe na Ljiljanu Smajlović

5
Foto Nedeljnik

Komisija za istraživanje ubistva novinara u saopštenju koje je dostavljeno medijima iznosi da je zaprepašćena, kako je navedeno, “podmuklim napadom Branke Prpe na članicu ove Komisije Ljiljanu Smajlović i ujedno i nekadašnju spoljnopolitičku urednicu Evropljanina Slavka Ćuruvije, i to dvadeset godina posle ubistva Slavka Ćuruvije i nekoliko dana posle presude kojom su odgovornim za zločin izrečene kazne od stotinu godina zatvora”.

Komisija za istraživanje ubistava novinara u saopštenju podseća da je Branka Prpa od nastanka Komisije, kako su naveli, omalovažavala njen rad i odbacivala svaku mogućnost da Komisija doprinese da ubice budu izvedene pred lice pravde.

“Komisija se pita zašto je gospođa Prpa toliko ogorčena presudom službenicima Državne bezbednosti i šta je moglo da je natera da, sa dvadeset godina zakašnjenja, počne lično da optužuje i urednicu Evropljanina Ljiljanu Smajlović”, piše u saopštenju Komisije.

Komisija podseća da su i Veran Matić i Ljiljana Smajlović, zbog borbe da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima, već mesecima izložena napadima ljudi koji su, kako navode, u Politici Ekspres 1999. otvorili sezonu medijskog lova na Slavka Ćuruvija.

“Napad Branke Prpe nije manje brutalan i beskrulupozan od napada Gorana Kozića i Đorđa Martića”, navodi se u ovom saopštenju.

Branka Prpa je za podgoričku “Pobjedu” rekla da je njenom ubijenom suprugu, novinaru Slavku Ćuruviji “presudila” rečenica da protiv tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića treba da bude podignuta haška optužnica i aludirala da je novinarka Ljiljana Smajlović dojavila Miloševiću da je Ćuruvija to rekao na večeri sa zvaničnicima američkog Stejt dipartmenta.

“Pored Slavka i mene, toj večeri je prisustvovala i Ljiljana Smajlović, novinarka zabranjenog Evropljanina. E, sad, ne verujem baš da je neko od prisutnih zvaničnika Stejt dipartmenta pozvao Miloševića i preneo mu Slavkove reči”, kazala je Branka Prpa (više o tome OVDE).

Ljiljana Smajlović je u pisanoj izjavi saopštila da je “jedino tačno u njenoj izjavi Pobjedi da je putovala u Vašington sa Slavkom i Brankom u decembru 1998. godine”.

“Prevela sam Slavkov govor pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, a Slavko je insistirao i da putujem sa njim kako bih mogla da ga pročitam ako njemu ne omoguće da napusti zemlju. Osim toga, ni Branka ni Slavko nisu dobro govorili engleski i prevodilac im je bio potreban i za sastanke sa novinarima i potencijalnim donatorima.

Za vreme našeg boravka u Vašingtonu nije bilo nikakve večere sa ‘zvaničnicima Stejt departmenta’”, navela je u izjavi Ljiljana Smajlović (više o tome OVDE).

5 KOMENTARA

  1. Koji je poreklom Crnogorac. Ni sam nisam ljubitelj istih, kao što nisam ljubitelj ni Miloševića ali ako već prozivaš po poreklu budi dosledan.
    Druga stvar, Bosanka i Hercegovac ne znači ništa pogotovo ne danas u nacionalno podeljenoj Bosni i Hercegovini. Uostalom iz Hercegovine su poreklom i Nemanjići, Mrnjavčevići, Vuk Karadžić, Tesla iz Like, dok je Karađorđe vodi poreklo od Vasojevića iz Crne Gore.
    Da li ih to čini manjim Srbima od Srba iz Šumadije ili je srpska nacionalna pripadnost rezervisana samo za Sebe sa prostora nekadašnje SR Srbije tj. u granicama koje je imala u SFRJ (bez ulaženja u njihovu opravdanost).

  2. Razumem da se neko ne slaze sa nekim tudjim stavovima ili da na neki svoj nacin neko protumaci vec receno,ali da,neko kaze “bili smo zajedno na tom sastanku”,a druga strana kaze potpuno suprotno “nije uopste bilo sastanka”,to ne kapiram nikako Jedino je tacno onda,da jedna strana bezocno laze.Ali ko…pitanje je.

  3. Verujem Prpi. Zašto? Zato što je Ljiljana Smailović podržavala Koštunicu koji je onako zao, trom, pokvaren i lenj, sve uradio da vrati Miloševićev režim, da zaštiti svoju Miloševićeve ljude i ZAUSTAVI SCE REFORME PREMIJERA DJINDJIĆA.

Comments are closed.