Šangajska organizacija za saradnju obeležila je juče 20. godišnjicu osnivanja. Od prvobitnih šest do sadašnjih 8 država članica, 4 države posmatrača i 6 partnera za dijalog, ŠOS je efikasno zaštitio regionalni mir i promovisao regionalni razvoj i postavio model za odbranu multilateralizma i promovisanje demokratizacije međunarodnih odnosa.

Kao mehanizam regionalne saradnje koji obuhvata različite nacionalne uslove i političke sisteme, ŠOS je uspostavio “šangajski duh”, duh uzajamnog poverenja, uzajamne koristi, jednakosti, konsultacija, poštovanje različitih civilizacija i traženje zajedničkog razvoja. Time je stvorio potpuno novi model harmoničke saradnje, u kome zemlje različitih društvenih sistema i razvojnih puteva, postižu izvanredne rezultate u mnogim aspektima.

U oblastima bezbednosne saradnje, članice ŠOS-a sukcesivno su potpisale niz antiterorističkih konvencija i održale više od desetak zajedničkih antiterorističkih vežbi „Mirovne misije“, efikasno održavajući regionalni mir i stabilnost.

U oblasti ekonomske i trgovinske saradnje, u poslednjih 20 godina, ukupna vrednost kineskog uvoza i izvoza u druge države članice Šangajske organizacije za saradnju povećala se sa početnih 17,14 milijardi na 244,85 milijardi dolara, sa prosečnim godišnjim rastom stopa od 15 odsto. Uzimajući saradnju „Pojas i put“ kao priliku, članice ŠOS-a formirale su sve bliskiju razvojnu zajednicu, koja je donela opipljive koristi zemljama u regionu.

ŠOS je uvek podržavao i primenjivao multilateralizam i uspostavio model nove vrste međunarodnih odnosa koji uključuju međusobno poštovanje, pravičnost, pravdu i saradnju od obostranog interesa: Pridržavanje nesvrstanosti, nekonfrontacije i promovisanje razvoja međunarodnog poretka u pravednijem i razumnijem pravcu, čvrsto podržavanje uloge Ujedinjenih nacija, odbranu multilateralizma i energično održavanje svetskog mirai stabilnosti.

To su dragocena iskustva i prosvetljenje koje je svetu doneo mehanizam ŠOS-a u proteklih 20 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.