Priča mi kolega kako se uplašio kada je u svojim četrdesetim dobio male boginje. U to vreme njegova ćerkica imala je tri godine. Nije antivakser pa je dete vakcinisao na vreme. Sve je bilo u redu. A da li bi bilo, da mala nije prethodno dobila MMR?

Pričala mi je drugarica kako je strepela kada je buknula epidemija morbila u Srbiji jer njena ćerkica od dve godine, iz zdravstvenih razloga i po preporuci lekara da malo prolongiraju vakcinaciju, nije primila MMR vakcinu. Mogla je da zakači male boginje vrlo lako, jednim izlaskom u parkić. Srećom nije. A šta da jeste? Primila je vakcinu kasnije i sad više nema straha.

Razumem roditeljske strahove i znam kako je. Ali ne mogu da opravdam nevakcinisanje dece jer me nisu ubedili da su vakcine štetne. Koje su to naučne studije pokazale? Koliko je dece koje su stradala od vakcina? Dajte relevantne podatke. Koje istraživanje je pokazalo vezu vakcina i autizma? Nema naučnih dokaza za to. Ima onaj grafit koji poručuje antivakserima: „Idioti, ubićete nekoga…“.

Kada je trebalo da vakcinišem svoje dete, pre 11 godina, nije bilo histerije oko vakcina. Ali pre četiri godine, kada je trebalo da vakcinišem drugo dete, priznajem, nisam ni ja bila imuna na priče o štetnosti vakcina jer su već tada počele da kruže teorije zavere o vezi vakcina i autizma. Sećam se da mi je tih dana pred vakcinaciju ćerke u razgovoru sa majkama u parku jedna od njih rekla kako se njen sin „promenio posle vakcinacije“ i da je ona protivnik vakcina. Okej, budimo odgovorni. Hajde da vidimo koji su argumenti za i protiv vakcina. Saslušajmo obe strane.

Za početak, mnogo više života je spaseno zahvaljujući vakcinama nego što je šteta od njih (nema relevantnih naučnih dokaza ni podataka o broju dece koja su „stradala“ zbog vakcine). Meni je to to je bilo dovoljno. Sledeće pitanje je bilo koja naučna studija je pokazala da vakcine izazivaju autizam? Ne postoji takva studija. Postoji samo laž koju je plasirao gastroenterolog Endrju Vejkfild, pre 20 godina, koja i danas opstaje, iako je on sam priznao da je lažirao studiju i zabranjeno mu je da se bavi medicinom.

Ima i roditelja koji su povezali autizam kod svoje dece sa vakcinom i njihove priče se pojavljuju u javnosti. Poštujem njihovo subjektivno mišljenje. U prirodi čoveka je da traži odgovore na pitanje zašto. Ali to nisu naučno potkrepljena mišljenja.

Ima i lekara koja pričaju protiv vakcina. Koliko ih znate? Od takvih se struka ograđuje i to većina. Jedna od tih je i priča „čuvenog“ pedijatar iz Zrenjanina, koji je na „primeru svoje četvoro dece od kojih nijedno nije vakcinisano, a najstariji sin ima 20 godina“ govorio protiv vakcina. Ispostaviće se da on uopšte nema decu i nalazi se među 42 antivakcinaša protiv kojih se vodi postupak za izazivanje panike javnim nastupima i objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti MMR vakcine.

Antivakseri se pozivaju na to da su neke zemlje EU, kao Francuska, dozvolile mogućnost izbora da li ćete da vakcinišete dete ili ne. Ali ne kažu i da je u Francuskoj od prošle godine uvedeno pravilo „nema vakcine, nema škole“, odnosno da ako ne vakcinišete dete sa 11 obaveznih vakcina (među kojima je i MMR), ono ne može da ide u jaslice, privatnu ni državnu školu ili letnji kamp. Isto je nedavno uvela i Italija. I jedan fun fact: tih dana je tamošnji lider u borbi protiv vakcinacije iz desničarske partije Severne Lige Masimilijano Fedriga primljen je u bolnicu upravo zbog – boginja.

Svi iz moje uže i šire porodice su vakcinisani. I svi smo dobro. Zato se pitam da li roditelji koji se danas protive vakcinama znaju da možda ne bi bili među živima da su zakačili neku od bolesti, a da nisu vakcinisani?

Setimo se da su prošlosti umiralo od obične prehlade.

Da li je fer da nešto što je tebi spasilo život sad nećeš da daš svom detetu i da mu spaseš život? Svaki roditelj želi svom detetu da pruži najbolje. I zato mislim da je zločin da detetu ne pružiš najbolje što možeš. A šta je odbijanje vakcinacije nego to.

Nisam za radikalne metode kao što je najava koju smo čuli jutros od ministra prosvete da će roditelji koji ne ispune tu obavezu biti sankcionisani, čak i izuzećem dece iz porodice ako do 1. septembra ne donesu potvrdu o vakcinisanju deteta koja je obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred osnovne škole.

Ali nekada kao što je to sad slučaj – kad šarlatani pobede zdrav razum – preostanu samo radikalne metode. Zar treba da se obistini onaj grafit?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.