Kombinacija AstraZeneke i Fajzera šest puta povećava nivo antitela na koronavirus

0
Sheri Determan / Alamy / Alamy / Profimedia

Kombinacija vakcina, prva doza AstraZeneke, a zatim Fajzera, povećala je nivo neutrališućih antitela šest puta u odnosu na dve doze AstraZeneke, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju vakcina, 200 je primilo dve doze Fajzerove, a ostali dve doze AstraZenekine vakcine, prenose mediji.

U svim slučajevima je došlo do stvaranja neutrališućih antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije i replikuje se. Rezultat kombinovanih vakcina pokazao je slične količine neutrališulih antitela kao kod grupe koja je primila dve doze Fajzerove vakcine.

Slične rezultate pokazala je prošli mesec i britanska studija kada je nakon prve doze AstraZeneke primenjena doza Fajzerove vakcine, što je izazvalo najbolji odgovor T-ćelija i veći nivo antitela nego što je to slučaj kada je za prvu dozu korišćena vakcina Fajzera, a zatim AstraZeneke.

Naučnici u Južnoj Koreji su takođe analizirali neutrališuću aktivnost  u odnosu na glavne varijante novog koronavirusa.

Nijedna grupa nije zabeležila smanjenje neutrališuće aktivnosti na alfa varijantu, prvi put identifikovanu u Velikoj Britaniji, ali je neutrališući titar pao za dva i po do šest puta kada su u pitanju beta, gama i delta varijanta, prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Indiji.