Već smo upoznati s tim da je šećer posebno loša namirnica po naše zdravlje, ali nova studija tvrdi da čak i mala količina šećera dnevno može značajno da uveća rizik od raka, objavio je British Medical Journal.

Tim francuskih istraživača prikupio je podatke od preko sto hiljada zdravih odraslih osoba, starih u proseku 42 godine o navikama unošenj šećera. Rezultati su pokazali da bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla da bude povezana s 22 posto većim rizikom od razvoja raka dojke i 18 posto većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste.

Iako je reč o opservacijskoj studiji, što znači da nije moguće dovesti u direktnu uzročnu vezu šećer i rak, istraživači su primetili da veza ipak postoi. Studija je bila prilagođena polu, starosti, stepenu kondicije, nivou obrazovanja i prehrambenim navikama.

Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što znači da ih treba izbegavati u velikom luku. Čak se i sto posto prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima, a bili su i deo ove studije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.