Koliko je zaista opasan koronavirus: “Nemojte paničiti ukoliko niste plaćeni da paničite”

0
Foto: Profimedia

Od koronavirusa u Kini je umrlo 56 ljudi, a više od 2.000 je zaraženo, a zbog toga što se virus vrlo brzo širi, zavladala je prava panika. Stručnjaci kažu da, ipak, još nije vreme za to.

“Nemojte da paničite ukoliko niste plaćeni da paničite”, kaže epidemolog Brendon Braun s Univerziteta Kalifornija (UC) koji je proučavao mnoge smrtonosne epidemije. “Zdravstveni radnici treba da budu u pripravnosti. Vlade treba da im obezbede resurse. Pravovremeno i tačno informisanje javnosti je ključ”, kaže Braun. “A svi ostali, slobodno dišite”.

Virus, za koji se veruje da se pojavio krajem prošle godine na pijaci morskih plodova u centralnom kineskom gradu Vuhanu, na kojoj se obavljala ilegalna trgovina, proširio se i na druge kineske gradova medu kojima su Peking i Šangaj, ali i na SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju, Francusku i Kanadu. U susednoj Hrvatskoj telefoni dežurnog epidemiologa zvone od jutros “kao ludi” jer su građani preplašeni nakon što je objavljeno da je autobus pun turista iz Vuhana, grada od kojeg je sve počelo, doputovali i razgledaju Plitvice, Dalmaciju, a uskoro prelaze i u Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski zavod za javno zdravlje tvrdi da su dobro pregledani, da niko od njih nema simptome, a da je vozaču autobusa ostavljen broj na koji će odmah pozvati čim neko i pomisli da kine.

Panika je vladala i kada se prvi put pojavio SARS 2002. godine upravo u Kini, pa onda MERS, ali stručnjaci kažu da ovaj virus, iako se ne zna tačno koja životinja ga je prenela na ljude, i dalje nije opasniji od gripa.

“Zasad nemamo dokaze da je ovo opasnije od gripa”, kaže Majkl Mina, epidemolog s Harvarda. “Većina ljudi, uz pristojnu medicinsku negu, biće dobro”.

Ipak, zbog sve više vesti, ljudima je teško da poveruju da to baš i nije toliko opasno. Čak, u Francuskoj se pojavio slučaj kineskog državljanina koji je doputovao iz Vuhana, preko “pola Evrope”, a kod kojeg je otkriven baš ovaj soj koronavirusa, iako nije imao nijedan jedini simptom bolesti. Milioni ljudi u Kini su pod karantinom, a širi se broj provincija kojima je naređeno nošenje maski. Kina je objavila i privremenu zabranu trgovine divljim životinjama u okviru mera za zaustavljanja epidemije. Gajenje, prevoz i prodaja svih vrsta divljih životinja zabranjene su od objave ove zabrane do kraja nacionalne epidemije.

U Srbiji reagensi za četiri tipa koronavirusa

Zbog bojazni koja postoji i kod nas, ministar zdravlja Zoran Lončar saopštio je da je u Srbiji dosad bio zabeležen samo jedan slučaj kod kineskog državljanina za koji se ozbiljno sumnjalo da može biti u pitanju koronavirus, ali da je na Infektivnoj klinici u Beogradu utvrđeno da je reč samo o respiratornoj infekciji. Kako je Lončar rekao za RTS, kineski građanin, koji je predstavnik jedne firme, u Srbiju je došao 13. januara a prve tegobe su mu se pojavile 17/18. januara, nakon čega je odmah bio izolovan i smešten na Infektivnu kliniku, odakle je otpušten tek kada je bilo potpuno sigurno da nema koronavirus već samo respiratornu infekciju. On je dodao da naš zdravstveni sistem ima pripremljene reagense ne samo za jedan, već za četiri tipa koronavirusa, uz pomoć kojih za dva sata može da se odredi da li je pacijent zaražen koronavirusom ili nije.

Teorije zavere

Kao i uvek, pojavile su se teorije zavere o tome da je virus “smišljen” i “napravljen” u laboratoriji. Ipak, epidemiolog Predrag Kon tvrdi da su to besmislice.

“Podaci koje trenutno imamo o koronavirusu još ne daju pravu sliku koju ćemo moći da imamo tek za nekoliko meseci. Što se tiče same opasnosti, ona je daleko niža nego kod gripa, jer je potencijal prenošenja virusa daleko niži”, rekao je za televiziju N1 načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Predrag Kon.

Srbi u Vuhanu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stupilo je u kontakt sa srpskim državljanima koji borave u kineskom gradu Vuhanu. Kako je saopštio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u Vuhanu je evidentirano petoro srpskih državljana i oni su trenutno svi zdravi.

“Za sada je kontakt ostvaren sa njih petoro i svi su zdravi, dvojica studenata, jedan predavač i dvoje poslovnih ljudi. Pokušavamo da saznamo da li ima još naših državljana i pozivamo sve da se jave našoj ambasadi u Pekingu ili MSP-u”, rekao je Ivica Dačić agenciji Tanjug.

Troje naših državljana su izrazila spremnost da budu evakuisani, a Dačić je rekao da će im ambasada pomoći, jedan naš državljanin je odlučio da u “sopstvenoj režiji” napusti grad, a jedan je rešio da ostane.

“Svi putnici se informišu, daje im se saopštenje, kratko uputstvo kako da se ponašaju ukoliko se javi neka respiratorna tegoba. Prvo, sama informacija je jako važna. Za putnike je važno da u periodu od dve nedelje vode računa o svom zdravstvenom stanju i ako imaju bilo kakvu povišenu temperaturu sa respiratornim tegobama da se jave na Infektivnu kliniku”, kazao je Kon.

Strah od zaraze postoji jer je objavleno i da je jedan kineski doktor dobio virus jer nije nosio zaštitnu masku za oči.

“Do prenosa bi moglo doći dodirivanjem oka, ako je virus na ruci, što olakšava širenje s jedne osobe na drugu”, kažu stručnjaci.

Predrag Kon je rekao i da sa dosadašnjim saznanjima o koronavirusu, nije moguće da se on prenese preko robe koja se uvozi iz Kine.

“Uvek čovek može da se ogradi, ali te promene nisu toliko brze kao kod infulence koja je dramatično izmenjiv virus”, kazao je Kon.

Simptomi novog tipa koronavirusa počinju temperaturom, suvim kašljem i kijanjem. Zatim,sledi plitko disanje oko nedelju dana kasnije, što može prerasti u upalu pluća.